concept-pic-science

בגיל 3 חודשים אובחנה הרלו כחולת סרטן מסוג נדיר. לאחר טיפולים כימותרפיים עברה השתלה של דם טבורי שנשמר בלידתה. בזכות הדם הטבורי היום, בגיל 3, מחלת הסרטן מאחוריה.

 

הרלו מאובחנת כחולת סרטן בגיל 3 חודשים
ג'יימי פייג' ובעלה, בן, שוחחו ביניהם רבות אודות שימור הדם הטבורי של הילוד עוד טרם הלידה ולבסוף החליטו שאם לא יעשו כן, זו עשויה להיות החרטה הגדולה ביותר בחייהם. "התקדמויות בתחום הרפואה מתרחשות במהירות רבה. מי יודע אם ילדה זו, כשתגיע לגיל 10 או 20 שנה תזדקק לזה (לדם הטבורי)", אמרה פייג'. "מדובר בגיבוי רפואי נפלא, שטוב שיש אותו".

התברר למשפחת פייג' מאילינוי, ארה"ב, שהחלטתם לשמור את הדם הטבורי הייתה מוצדקת.

 

ג'יימי פייג' עברה הריון תקין ובתה, הרלו, נולדה ב- 19 למרץ 2008. התינוקת נראתה בריאה, אולם לאחר כשבועיים הוריה שמו לב שהיא בוכה הרבה ונראית חסרת מנוחה – דבר שהלך והחריף.

"נאמר לנו שכנראה מדובר בקוליק (כאב בטן עוויתי), שננסה פורמולות מזון שונות, שיטות שונות להשכבה במיטה", סיפרה פייג'. "בתחילה חשבתי שהם צודקים. ניסינו לפחות 6 או 7 סוגים שונים של פורמולות מזון, הוספתי לה טיפות להקלה על גזים, אולם הרלו רק החזיקה בבטנה... לא יכולתי לדעת ממה היא סבלה".

 

כאשר הרלו הייתה בת שלושה חודשים, הבטן שלה התנפחה והיא הפסיקה להרטיב את החיתול שלה. משפחת פייג' פנתה לחדר המיון ובדיקות שנערכו לפעוטה חשפו את הסיוט שכל הורה חושש ממנו: גידול בגודל של אשכולית החוסם את הכילייה שלה. הרופאים החדירו לפעוטה קטטר ולקחו ביופסיה, שנשלחה למספר פתולוגים ברחבי המדינה.

"היינו בבית החולים במשך 5 או 6 ימים, ואפשרנו לכליות שלה להתאושש, וזה היה ממש הזוי", שיתפה ג'יימי פייג', "במשך יומיים, קבלנו תשובות מארבעה פתולוגים. האבחנות היו שונות אחת מהשנייה. הגידול הזכיר סוגים שונים של סרטן, אבל היה שונה מכל מה שנראה עד כה".

בני הזוג פייג' לא קיבלו תשובות. הרופאים לא ידעו כיצד לטפל בהרלו. מספר אונקולוגים משיקאגו החליטו שהגידול דומה לסרטן מוח נדיר, וכך יש לטפל בו. הטיפול המתאים ביותר עבורה, כך החליטו, יהיה כימותרפיה.

 

"היינו כל כך מפוחדים", אמרה פייג'. "אבי עבר טיפולי כימותרפיה לסרטן ריאות, והם גרמו לו להיות חולה יותר משעזרו לו, לא רצינו לענות את הרלו. רק רצינו שתחוש יותר בנוח. באותה תקופה הרופאים צפו שנותרו לה מספר שבועות עד חודשים לחיות".

בסופו של דבר, הייתה זו הרלו שהחליטה עבור הוריה. החיוך שלה, למרות מחלתה, גרם להוריה לחשוב. "כיצד אפשר לא לתת לילדה הקטנה הזאת סיכוי למאבק?"

 

בזמן זה הוריה של הפעוטה שאלו את הרופאים על השתלת תאי גזע. הרופאים היו מופתעים. משפחות בודדות שמרו את דם חבל הטבור של היילוד שלהם, הם סיפרו, וקשה מאוד למצוא התאמה.

ואז דברים החלו להשתפר עבור הרלו פייג'.

טיפולים כימותרפיים מתישים
לאחר שלושה סבבים של טיפולי כימותרפיה, הרופאים החליטו שהגידול הצטמק מספיק בכדי שהם יוכלו להסיר אותו בניתוח. אולם, כאשר פתחו את בטנה של הרלו הגידול נעלם במלואו.

 

"חשבנו שאולי היא תצטרך לעבור כריתת רחם", אמרה פייג'. "וכל מה שנשאר לה היה רקמה מצולקת. הרופאים הזעיקו מנתחים נוספים בכדי להיות בטוחים שהם מחפשים במקום הנכון. כל כך התרגשנו".

מכיוון שהגידול היה כה אלים, השתלת תאי גזע הייתה הגיונית. זו הייתה האפשרות הטובה ביותר עבור הרלו בכדי להבטיח שהגידול לא יגדל שוב. היא עדיין נזקקה להשתלה כפולה.

בני הזוג פייג' נפגשו עם צוות השתלות תאי גזע בבית החולים, שכלל את אלקסיס בייבי, אחות המתמחה בילדים.

"נכון לעכשיו, הפרוגנוזה טובה", בייבי אמרה על הרלו. "עם כל שנה שעוברת, נעשה צעד גדול יותר לעבר הישרדות ללא חזרת המחלה".


הרלו עוברת השתלת תאי גזע מדם טבורי
לאחר חמישה ימים של טיפול כימותרפיה אינטנסיבי, במינון גבוה יותר מאשר בעבר, תאיה הנוכחיים של הרלו חוסלו. ביום השישי היא נחה בחדר בידוד וביום השביעי הוחל בעירוי תאי הגזע. הרלו הייתה בת 9 חודשים.

 

הרלו בילתה 25 ימים בבידוד כדי להימנע מזיהומים, אולם נאלצה לחזור לביתה למשך שבועיים בטרם תוכל לשוב לבית החולים לקבלת סבב נוסף. מכיוון שלא היו מספיק תאי גזע משלה עבור ההשתלה הנוספת, הרופאים אספו את דמה קודם לכן והשתמשו בו.

"מתיש ככל שהיה, לבסוף היא קבלה את תאי הגזע שלה", פסקה אמה. "היא לא הייתה צריכה ליטול תרופות נגד דחייה כשאר הילדים. יש משפחות שצריכות לדאוג ממחלת השתל נגד המאחסן. לנו היו מספיק חששות גם ללא הדאגה למאבק שלה בגוף שלה".


שימור תאי גזע מדם טבורי
תאי גזע מדם טבורי שנשמרים בעת הלידה נאספים מחבל הטבור של היילוד באמצעות מזרק, ללא כאב לתינוק, בשונה ממיצוי מוח עצם שהינו תהליך מכאיב. ההורים מעבירים את תאי הגזע לבנק דם טבורי לפי בחירתם, בו התאים יאוחסנו ללא הגבלת זמן.

 

שימור דם טבורי בבנק פרטי כרוך בתשלום. אלקסיס בייבי מפצירה בהורים שאין באפשרותם לשמור את המנה באופן פרטי לתרום את הדם הטבורי של היילוד לבנק דם ציבורי, כך שהמנה תהיה זמינה לכל אחד שאולי יזדקק לה.

"אחרת, יתייחסו לדם הטבורי כאל פסולת רפואית והיא תושלך לפח", אמרה אלקסיס בייבי. "יש אפשרות לתרום את הדם הטבורי אולם רבים לא מודעים לה, וזה מאוד מצער".

המדע הראה כי תאי גזע מדם טבורי חכמים יותר מתאים ממוצעים: ברגע שהם מוכנסים חזרה לגוף, התאים נודדים לאזור הפגוע ומתחילים מייד בתהליך הריפוי.

יתרונות נוספים לשימוש בתאי גזע מדם טבורי, מלבד העובדה שאין חשש לדחייה, כוללים את העובדה שהתאים צעירים יותר ולא נחשפו עדיין לכימיקלים או לגורמים סביבתיים אחרים, סיפרה בייבי.

הרופאים חוקרים באופן מתמיד כיצד דם טבורי עשוי לטפל בחולים. מחקרים נעשים על תאי גזע מדם טבורי ועל השפעותיהם על פגיעות מוחיות, סוכרת, נוירולוגיה וקרדיולוגיה – וזה רק קצה הקרחון. הרופאים סבורים כי דם טבורי עשוי להיות העתיד של הרפואה.


"כשמתבוננים בה, אי אפשר לדמיין את מה שעברה, זה החלק הטוב ביותר בסיפור"
הרלו שוחררה מבית החולים בפברואר 2009, כמעט שנה אחת מיום שנולדה. הוריה נאלצו ללמד אותה כיצד לבלוע ולאכול מחדש, מכיוון שהיא סבלה מבחילות רוב הזמן וויתרה על מזונות מוצקים. אולם, עד יוני 2009 היא הפסיקה ליטול את כל התרופות, ובחודש ספטמבר של אותה שנה, היא הורשתה להתחיל לבקר בגן ילדים.

 

להרלו אין זיכרונות מהיותה חולה, והיא ילדה טיפוסית בת 3. היא אוהבת לרקוד, לשיר, להתעמל ולצפות בסרט האהוב עליה, "101 דלמטיים".


"אני רוצה לעודד הורים אחרים לשמור את הדם הטבורי של היילוד", אמרה פייג'. "אני סיפרתי לכל משפחותינו וחברינו שזהו ביטוח החיים הזול ביותר שאי פעם תקנה, ושמדובר בהזדמנות נפלאה לילד שלך. כשמתבוננים בה אי אפשר לדמיין את מה שעברה, זה החלק הטוב ביותר בסיפור".


לכתבה המלאה
Cord Blood Cures Baby’s Grapefruit-Sized Tumor
שותפים עסקים   מקבוצת טבורית
clal-briut tarya cord blood   logotaburitlogo-taburiton