הדפסה
תאי גזע מדם טבורי הם בעלי היכולת לייצר את הכדוריות האדומות, הלבנות והפלזמה. זו הסיבה לכך שניתן להשתמש בהם לטיפול במגוון מחלות שטופלו בעבר בתאי גזע ממח עצם. בנוסף, ניתן לטפל גם במחלות רבות הקשורות למערכת הדם והמערכת החיסונית, כגון אנמיה, לוקמיה וכן פגמים מולדים שונים.

קיימים שלושה מקורות מרכזיים של תאי גזע:

תאי גזע עובריים
תאי גזע עובריים נחשבים לנקיים ביותר, אך קיימת בעיה אתית הקשורה בהשגתם. הנושא נמצא בלב וויכוח ציבורי סוער, במיוחד בארה"ב, דבר שעיכב את התפתחות המחקר בתחום. בשנת 2009 אישר הנשיא ברק אובמה את המשך המחקר בתאי גזע עובריים והיום מוקדשים למחקר זה תקציבי ענק.

תאי גזע מדם טבורי
תאי גזע טבוריים הם תאים נקיים מזיהומים, צעירים וניחנים בתכונות ייחודיות.
תהליך האיסוף פשוט מאד, בטוח ואינו מכאיב. דם טבורי נאסף מחבל הטבור מיד לאחר הלידה. תאי גזע מדם טבורי מאוחסנים בהקפאה בפאזה גזית בטמפרטורה של מינוס 196 מעלות, ויש אפשרות לשמור אותם במצב זה לפרק זמן בלתי מוגבל. ההשתלה הראשונה של תאי גזע מדם טבורי בוצעה בשנת 1988 בצרפת.

תאי גזע בוגרים
קיימות שתי דרכים מקובלות להפקת תאי גזע בוגרים:
דם פריפרי (היקפי) - איסוף תאי גזע מתבצע בתהליך הדומה לתרומת דם: התורם מתחבר באמצעות עירוי למכונה המפרידה את הדם מתאי גזע ומחזירה לו את הדם ללא תאים אלה. התהליך אורך כמה שעות, ואם אין מספיק תאי גזע לאחר יום איסוף אחד יש צורך לחזור על התהליך.
מח עצם - התהליך כולל דיקור ושאיבה של תאי גזע במזרק ישירות מעצם האגן. בעת השאיבה החולה מורדם או מטופל לאלחוש כאבים.
חשוב לציין ששימוש בתאי גזע ממח עצם, דם היקפי או רקמות אחרות כרוך בבעייתיות מסוימת, שכן אלה הם תאי גזע הנושאים עמם את סימני הזמן. יתרה מזאת, הם קשים להשגה ולעיתים חיפוש אחר תורם כרוכה באובדן זמן יקר עד כדי סיכון החולה. למעשה, רק רבע מן החולים הזקוקים לכך מוצאים תרומת מח עצם בטרם יהיה מאוחר מדי עבורם.

מילון דם טבורי ותאי גזע »