טיפול חדשני להשתלת תאי גזע בעלי התאמה חלקית מרחיב את מאגר התורמים לחולי לוקמיה ולימפומה.

מציאת תורם מתאים לחולי לוקמיה ולימפומה הזקוקים להשתלות מוח עצם עשויה להיות כעת קלה הרבה יותר לאחר שתוצאות שני מחקרים קליניים הראו שתוצאות השתלות תאי גזע ממוח עצם בעלי התאמה חלקית או מדם טבורי ניתנות להשוואה להשתלות מרקמה בעלת התאמה מלאה, הודות לזמינות תרופות יעילות נגד דחייה וטיפול כימותרפי ייחודי לאחר ההשתלה. משמעות תוצאות המחקרים היא כי כמעט כל החולים הזקוקים להשתלה יוכלו למצוא תורמים, לפי צוות המדענים מהמרכז הרפואי ג'ון הופקינס, אשר השתתפו במחקרים.

בהמשך השנה מתוכנן מחקר גדול לתקופה של 4 שנים שבו ישתתפו 380 חולים שיעברו השתלות עם התאמה חלקית (הנקראת גם "חצי התאמה" – השתלה הפלואידית) ממוח עצם או מדם טבורי. במחקר צפויים להשתתף מרכזים רפואיים גדולים, כולל המרכז הרפואי  "ג'ון הופקינס".

תוצאות המחקרים הנוכחיים הינן חדשות טובות, אומרים החוקרים מ"ג'ון הופקינס", מכיוון שהן פותרות את הבעיה שעמדה בפני חולים שאף אחד מקרובי המשפחה שלהם אינו בעל התאמה מלאה לסיווג הרקמות שלהם. למרות שהחולים והרופאים המטפלים בהם פונים לחפש תורמים מתאימים במאגרי מידע עולמיים, יותר ממחצית החולים הפונים לא מוצאים התאמה, והחיפוש עשוי לערוך מספר שבועות עד חודשים. בזמן זה, המחלה עלולה להתקדם, מעיר מומחה להשתלות מוח עצם, ד"ר אפרים פוקס, ומוסיף שקשה יותר למצוא התאמה, בעיקר באוכלוסיות מיעוטים, מכיוון שאין להם מספיק ייצוג במאגרים הלאומיים.

"אנשים מתים בזמן שהם ממתינים למציאת תורם מתאים מהמאגר", אומר ד"ר פוקס, פרופסור לאונקולוגיה מהמרכז לחקר הסרטן במרכז הרפואי "ג'ון הופקינס".

במחקרים הקליניים, חוקרים מרשת השתלות דם ומוח עצם ב- 27 מרכזים רפואיים בדקו שני סוגי השתלות, השתלות ממוח עצם בעלי "חצי התאמה" (הפלואידיות) או מדם טבורי. תוצאות המחקרים פורסמו בכתב העת היוקרתי Blood בגיליון של ה- 14 ליולי.

50 חולי לוקמיה או לימפומה מבוגרים עם מחלה מתקדמת או בסיכון גבוה לחזרת המחלה השתתפו בכל אחד מהמחקרים. שישה מהמרכזים הרפואיים שהשתתפו במחקר ביצעו את שני סוגי ההשתלות. ב"ג'ון הופקינס" ביצעו רק את ההשתלות ההפלואידיות.

השתלות תאי גזע מדם טבורי, הנאסף מחבל הטבור של הילוד ומהשלייה לאחר הלידה, מבוצעות בעיקר בילדים בשל המספר המועט של התאים במנה בודדת של דם טבורי. מבוגרים נזקקים בדרך כלל לשתי מנות.

תוצאות משני המחקרים הראו ששיעורי הישרדות שנה לאחר ההשתלה היו 54% בקבוצת החולים שעברה השתלת דם טבורי ו- 62% בקבוצת החולים שעברה השתלת מוח עצם הפלואידית. הישרדות ללא התקדמות המחלה בתום שנה, הייתה בשיעור של 46% לדם טבורי ו- 48% להשתלת מוח עצם הפלואידית. החוקרים אומרים שניתן להשוות שיעורים אלו להישרדות המושגת ע"י חולים דומים העוברים השתלות מקרובי משפחה או מתורמים זרים בעלי התאמה מלאה.

שיעור חזרת המחלה לאחר שנה מההשתלה היה 45% בהשתלות מוח עצם הפלואידיות ו- 31% בהשתלות דם טבורי. אף אחד מהחולים לא סבל ממחלת השתל נגד המאחסן (GVHD), התקפה של תאי מערכת החיסון של התורם את הרקמות הנורמאליות של החולה, לאחר השתלת מוח עצם.

שנה לאחר ההשתלה, מקרי מוות שלא נגרמו כתוצאה מחזרת המחלה התרחשו ב- 7% מהחולים שעברו השתלת מוח עצם הפלואידית וב-24% מהחולים שעברו השתלת דם טבורי.

ד"ר פוקס אומר, שבעבר השתלות הפלואידיות נכשלו לעיתים יותר תכופות מכיוון שהתאים המושתלים גרמו למחלה קשה של השתל נגד המאחסן, בעיקר בחולים מבוגרים. מחצית מהחולים שהשתתפו במחקרים הנוכחיים היו מעל גיל 50. "לפני כ- 10 שנים, לא חשבו אפילו לערוך השתלות הפלואידיות", אמר דר"ר פוקס, אשר הוביל את המחקר הקליני של ההשתלות ההפלואידיות.

בכדי להתגבר על בעיית תקיפת השתל נגד המאחסן (GVHD), ד"ר פוקס וצוות המחקר שלו במרכז השתלות מוח העצם ב"ג'ון הופקינס", השתמשו לראשונה בתרופה כימותרפית הקרויה ציקלופוספאמיד (cyclophosphamide) לאחר ההשתלה בכדי להקטין את תופעת ה- GVHD. התרופה הרסה את מערכת החיסון של החולה, אך לא פגעה בתאים המושתלים. תאי הגזע החדשים שהושתלו יצרו תאי דם חדשים בגוף החולה, ללא המחלה.

החוקרים מאמינים, כי משטר "הכשרה" בעוצמה נמוכה של כימותרפיה והקרנות לפני השתלת מוח העצם ההפלואידית עשוי לעזור במניעת מחלה קשה של השתל נגד המאחסן. טיפול "הכשרה" בחולה שאינו מאושפז, אורך 6 ימים. לאחר מכן, מוח העצם של התורם נשאב ובאותו היום מוחדר בעירוי לגופו של החולה. התהליך מלווה ביומיים של קבלת ציקלופוספאמיד במינון גבוה ולאחר מכן בתרופות אחרות המדכאות את מערכת החיסון.

בתוך 16 עד 24 ימים החולים מתחילים ליצור תאי דם חדשים הכוללים תאי דם לבנים וטסיות דם, החשובים במלחמה בזיהומים ובקרישת הדם. 30-40% מהחולים יכולים לעבור את ההשתלות על בסיס אשפוז יום, אולם חלק מהחולים מאושפזים בעקבות חום או זיהומים. החולים נמצאים במעקב צמוד ונשארים בסמיכות לבית החולים במשך 60 ימים מההשתלה.

חולים העוברים השתלת דם טבורי עוברים הליך דומה, אולם מקבלים טיפולי כימותרפיה והקרנות במשך 7 ימים לפני ההשתלה ומקבלים דם טבורי משני תורמים שונים.

ד"ר פוקס צופה שהשתלות מוח עצם הפלואידיות עשויות להיבדק באופן נרחב יותר במחלות לא ממאירות, כגון אנמיה אפלסטית, זאבת ואנמיה חרמשית. השתלות הפלואידיות העושות שימוש בציקלופוספאמיד לאחר ההשתלה מתבצעות במרכזים רפואיים מחוץ לארה"ב, הכוללים את איטליה, תאילנד, סינגפור, ישראל, אוסטרליה, בלגיה ואנגליה.

לכתבה המלאה:
Half-matched transplants widen pool of donors for leukemia and lymphoma

http://medicalxpress.com/news/2011-07-half-matched-transplants-widen-pool-donors.html

 

הדפסה