מחקר משותף לצוותים ממספר בתי חולים ביוסטון יבחן שיפור בתוצאות השתלות תאי גזע מדם טבורי בחולי סרטן.


מענק מחקר בסך 12 מיליון דולר למשך 5 שנים מהמכון הלאומי לחקר סרטן יאפשר שיתוף פעולה מחקרי של מספר בתי חולים ביוסטון לשיפור תוצאות השתלות דם טבורי בילדים ומבוגרים חולי סרטן.

שיתוף הפעולה יפגיש צוות עם ניסיון מחקרי באימונולוגיה של סרטן, אימונולוגיה ויראלית, השתלות דם טבורי, תרפיה תאית וביולוגיה של תאי גזע למטרה של שיפור השתלות תאי גזע מדם טבורי.

המוסדות שישתתפו במחקר כוללים את המכון לחקר הסרטן אנדרסון של אוניברסיטת טקסס, המרכז לתרפיה תאית וגנטית בקולג' לרפואה ביילור, בית החולים לילדים בטקסס, ובית החולים המתודיסטי.
עם החוקרים במחקר נמנים ד"ר קטרין בולארד, פרופסור חבר לרפואת ילדים (אונקולוגיה המטולוגית) ואימונולוגיה בקולג' לרפואה ביילור וחברה במרכז לתרפיה תאית וגנטית, וד"ר אליזבת ג'. שפאל, פרופ' להשתלות תאי גזע במכון לחקר הסרטן אנדרסון.

"השתלות תאי גזע מדם טבורי מספקות אפשרות מצילת חיים לחולי סרטן המטולוגיים הזקוקים להשתלת תאי גזע אולם לא מוצאים תורם מתאים", אמרה ד"ר שפאל. "מענק זה מממן מחקר חדשני לכינון אספקה מהירה יותר של דם חדש מהחולה באמצעות תאי גזע מדם טבורי וכן לספק הגנה טובה יותר מזיהומים או מחזרת מחלת הסרטן". 

יישומים של ההשתלה
דם טבורי מחדש את מלאי הסוגים השונים של תאי הדם הנהרסים בזמן טיפולי הכימותרפיה במחלות כגון לוקמיה, לימפומה ומיאלומה – כולם צורות של סרטן. אין צורך בהתאמה מלאה של דם טבורי לדמו של המקבל, ועל כן ניתן לתת דם טבורי לחולים רבים אחרים.
"השתלת דם טבורי הינה אפשרות הריפוי היחידה עבור חולים רבים עם סרטן המטולוגי (של מערכת הדם) כגון לוקמיה, לימפומה ומיאלומה" אמרה ד"ר בולארד.
"דם טבורי מאפשר לנו למצוא התאמות לחולים רבים יותר הכשירים להשתלות תאי גזע. הדבר חשוב לחולים שאינם יכולים למצוא תורם בקרב המשפחה וכולל בעיקר אוכלוסיות מיעוטים אשר הסיכויים שלהם למציאת מנה מתאימה מתורם זר במאגר השתלות מוח עצם נמוכים ביותר". 

דם טבורי ניתן לאיסוף בקלות ואינו מסכן את התורם. הוא נלקח מרקמה שהייתה נזרקת בדרך כלל לאחר הלידה.
ניתן להשתיל דם טבורי בחולים גם אם ההתאמה אינה מלאה מכיוון שישנה סבירות נמוכה יותר שתאי הדם הטבורי יתקפו את הרקמות של החולה.

אולם יש גם חסרונות, אומרת ד"ר בולארד. היא וד"ר שפאל מקוות להתגבר על הקשיים ולשפר את הטיפול הפוטנציאלי החשוב והמבטיח.
מנות דם טבורי הן בדרך כלל בעלות נפח קטן בהשוואה למנות הזמינות מתורם מוח עצם, דבר המקשה על התאים לגדול בגוף החולה. משמעות הדבר היא כי לעיתים ההשתלה לא תיקלט.
ד"ר שפאל ועמיתי המחקר שלה במכון אנדרסון פיתחו שיטה להגדלת מספרם של תאי הגזע ממנת דם טבורי במעבדה לצורך השתלה בחולים. מחקר קליני משלב I ו-II נמצא בתהליכים.
"ד"ר שפאל התחילה כבר את המחקר הקליני והתוצאות שראתה מאוד מלהיבות", שיתפה ד"ר בולארד.
ד"ר בולארד וצוות המחקר במכון אנדרסון פיתחו שיטה לריבוי תאי T מדם טבורי (סוג של תאים במערכת החיסון) שאומנו להרוג את הוירוסים שיכולים לתקוף חולים לאחר השתלה. מחקרים קליניים משלב I ו-II של גישה זו נמצאים בתהליכים והתוצאות מעודדות, סיפרה ד"ר שפאל.

החוקרים יבחנו בנוסף את השימוש של תאי T שמקורם בדם טבורי ופועלים כנגד לוקמיה ולימפומה למניעת חזרת המחלה לאחר השתלת הדם הטבורי.
"כל אלו הן המשוכות העיקריות שאנו מנסים להתגבר עליהם במאמץ לטפל במספר גדול יותר של חולים, ילדים ומבוגרים", סיכמה ד"ר בולארד.


לכתבה המלאה:

Twelve million dollars collaborative grant seeks to improve cord blood transplantation for cancer patients

הדפסה