הולדתו של תינוק בצד אחד של העולם, עשויה להיות פתח להצלת חיים של חולה בצידו השני של הגלובוס. המפתח הוא שימור תאי גזע מדם טבורי. רופאים אומרים כי המודעות לאפשרות השימור עדיין נמוכה מדי.

דייב ויטהאר, בן 46 מאילינוי, חייב את חייו להולדתו של תינוק בצידו השני של העולם - ניו זילנד. "הידיעה כי תרומת תאי הגזע מהדם הטבורי הגיעה מניו זילנד הייתה פלא עבורי", אומר דייב, שחלה בסרטן.

כאשר חלה, אמרו לו הרופאים כי הוא חייב לעבור השתלת מוח עצם כדי להירפא. אולם, אף תורם בעל התאמה לא נמצא. "האחים של דייב נבדקו, אך איש מהם לא התאים. כולם היו מאוד מאוכזבים", מספרת רנה, אשתו של דייב.

בתחילת השנה אובחן דייב כחולה בלימפומה לימפובלסטית (Lymphoblastic Lymphoma), סרטן מסוג אגרסיבי שתקף את הכבד שלו. כאשר לא נמצא תורם מוח עצם מתאים בארה"ב, רופאיו של דייב החליטו לבחון את האפשרות של תאי גזע מדם טבורי.

"היתרון בשימוש בתאי גזע מדם טבורי הוא שאין צורך בהתאמה גנטית מושלמת", אומר ד"ר סקוט סמית', אונקולוג\הפאטולוג מהמרכז הרפואי באוניברסיטת לויולה. המשמעות היא כי בעזרת תאי גזע מדם טבורי ניתן לטפל בחולי לויקמיה, לימפומה, מחלות של מערכת החיסון ובעיות גנטיות שונות.

"לדם טבורי איכות גבוהה ביותר, אך הכמות המתקבלת קטנה", אומר ד"ר פטריק סטיף, המטולוג\אונקולוג במרכז הרפואי באוניברסיטת לויולה. לדבריו, התאים בעלי חיוניות גבוהה כל כך שגם הכמות המתקבלת בתרומה מספיקה ברוב המקרים לחולה בוגר.

לדבריו של ד"ר סטיף, הבעיה היא המודעות הנמוכה, באופן יחסי, לשימור דם טבורי בקרב משפחות לקראת לידה. באילינוי מחויבים הרופאים וצוות ביה"ח להעלות בפני היולדת את האפשרות של שימור דם טבורי. אולם עדיין, בין כל הדאגות וההתרגשות הכרוכה בלידה ועבודת הניירת הקשורה לביצוע התרומה, העניין יורד מהפרק.

הסיפור של דייב הוא דוגמה מצויינת להבדל העצום שניתן לחולל בעזרת הגברת המודעות לשימור דם טבורי. דייב עדיין מאושפז, אך רופאיו אומרים שהוא בדרך להחלמה.

רנה, אשתו של דייב, אומרת כי בזמן שילדה את ילדיה האפשרות לשמור דם טבורי עדיין לא הייתה קיימת. היא מקווה, כי אמהות אחרות יקראו את סיפורו של בעלה ויבינו איזה שינוי הן יכולות לעשות בחייו של אדם אחר.

"אם מבקשים ממך לשבת ולמלא טפסים במשך כשעה .... פשוט תעשי את זה", היא אומרת.

לכתבה המלאה arrowpink_bullet_over
הדפסה