מדענים ממכון לחקר הסרטן Fred Hutchinson הצליחו להתגבר על המשוכה הטכנית העיקרית שתגרום לשימוש נרחב יותר של השתלות תאי גזע מדם טבורי לטיפול בלויקמיה וסוגי סרטן דם אחרים.

במחקר שפורסם בגיליון חודש ינואר של כתב העת Nature Medicine, דר' קולין דלייני וצוות החוקרים שלה תארו את השימוש הראשון בשיטה לריבוי נרחב של מספר תאי הגזע שהתקבלו ממנה אחת של דם טבורי ושלאחר מכן הושתלו בחולים ונקלטו בהם במהירות ובהצלחה. מספרם הקטן יחסית של תאי גזע במנת דם טבורי (כעשירית מהמספר שחולה מקבל בהשתלה קונבנציונאלית) הינו הסיבה לכך שבהשתלות דם טבורי לוקח יותר זמן לקליטת השתל בהשוואה להשתלות תאי גזע סטנדרטיות. ככל שלוקח זמן רב יותר לשתל להיקלט, גדל הסיכון לחולים מדוכאי מערכת חיסון לחלות בזיהומים העלולים לסכן את חייהם, מכיוון שחסרים להם תאי הדם הלבנים החיוניים להילחם בהם.

למרות החיסרון של מספר התאים המועט, דם טבורי הינו מקור מבטיח של תאי גזע להחלפת מערכות דם וחיסון פגועות בהשתלות תאי גזע, מכיוון שלא נדרשת התאמה גנטית מלאה בין התורם למקבל. חוסר התאמה הינו הסיבה לכך שכ- 30% מהחולים הזקוקים להשתלות תאי גזע לטיפול בסוגי סרטן שונים, כגון לוקמיה, לא מוצאים תורם מתאים. בקרב חולים מאוכלוסיות אתניות הנמצאות במיעוט מספרם של החולים שלא מוצאים תרומה מתאימה עשוי להגיע ל- 95%.

שימוש בתאי גזע מדם טבורי שעברו תהליך של ריבוי במעבדה עשוי להקטין את הסיכון למוות מוקדם, אשר גבוה יותר בחולים שעברו השתלה של תאי גזע מדם טבורי שלא עברו ריבוי. החוקרים מציינים, כי נדרשים מחקרים קליניים נוספים ושיפורים טכנולוגיים על מנת לאמת את היעילות של השתלות דם טבורי העושות שימוש בתאים שעברו ריבוי.

"פריצת הדרך האמיתית במחקר זה היא שהראנו שניתן לעשות מניפולציה לתאי גזע במעבדה במטרה להעלות את מספרם. כאשר משתילים את התאים בחולים, הם מתמיינים במהירות לתאי דם לבנים ולמרכיבים אחרים של מערכת הדם", אמרה דר' דלייני, חברה ביחידה למחקר קליני של Hutchinson Center ופרופסור במחלקת ילדים בבית החולים של אוניברסיטת וושינגטון.

ריבוי תאי הגזע התאפשר ע"י הפעלת מנגנון איתות בין תאים Notch signaling pathway בתאי הגזע.  דר' דלייני וצוות החוקרים הנדסו חלבון שיכול להפעיל במעבדה את מנגנון Notch signaling pathway בתאי גזע ולגרום לתאים להתרבות בכמויות גדולות. שיטה מעבדתית מוצלחת זו לריבוי מספרם של תאי גזע ממנה אחת של דם טבורי, מובילה לעלייה של פי 164בממוצע במספרם של תאים הקרויים +CD34, סוג של תאי גזע המטופויטים. תאים אלו הם מולטיפוטנטים ומהם נוצרים כל הסוגים של תאי הדם. דר' דלייני אומרת כי מנה טיפוסית של דם טבורי מכילה בדר"כ פחות מ- 200,000 תאי גזע לקילוגרם משקל גוף של החולה המקבל. לעומתם, מנות דם טבורי שתאי הגזע שלהם עברו ריבוי מכילות בממוצע 6 מיליון תאי +CD34 לקילוגרם משקל גוף, כמספרם של תאי גזע במקורות השתלה קונבנציונאליים.

המחקר הנוכחי מתאר בנוסף את התוצאות של 10 חולים הנמצאים בניסוי קליני וקיבלו 2 מנות של דם טבורי לטיפול בלוקמיה חריפה (Acute Leukemia). כל חולה קבל מנה אחת של דם טבורי שלא עברה ריבוי ומנה אחת של דם טבורי שתאי הגזע שהופקו ממנה עברו הליך של ריבוי במעבדה. החוקרים בדקו את הבטיחות של עירוי תאים שעברו ריבוי, את משך הזמן שארך למערכת הדם להשתקם, כמה זמן חיו המושתלים וכן איזו יחידה של דם טבורי תרמה יותר לקליטת השתל. טווח הגילאים של החולים היה 3 עד 43 שנים. תוצאות המחקר הראו שזמן הקליטה הממוצע של התאים עמד על 14 יום, בהשוואה לממוצע של 4 שבועות כאשר נעשה שימוש במנה של דם טבורי שלא עברה ריבוי. 7 חולים מתוך 10 עדיין חיים ללא סימני מחלה. בדיקות שונות הראו כי שיקום תאי הדם הלבנים מיד לאחר ההשתלה התאפשר בעיקר הודות לתאי הגזע שעברו ריבוי.


לכתבה המלאה

הדפסה