הדפסה
חוקרים מצאו אוכלוסיה מיוחדת של תאי גזע הנמצאת בדם טבורי אשר לה יכולת לנדוד אל המעי ולתרום לאוכלוסיית התאים הנמצאת שם, דבר המעיד על פוטנציאל התאים לטיפול במחלות מעיים דלקתיות (Inflammatory bowel disease - IBD).
"תאים אלה מעורבים ביצירת כלי דם ויתכן כי יוכח שיוכלו לשמש כלי לשיפור כלי הדם הפגועים, המצויים במחלות מעיים דלקתיות", אמר מוביל המחקר, ד"ר גרסה אלמיידה- פורדה, פרופסור במכון לרפואה רגנרטיבית של המרכז הרפואי Wake Forest Baptist.

מחלות מעיים דלקתיות, המאופיינות ע"י שלשולים כרוניים וכאבי בטן, מתייחסות למעשה לשני מצבים – דלקת כיבית של המעי הגס (ulcerative colitis) ומחלת קרוהן (Crohn's disease) – בהן המעיים הופכים אדומים, נפוחים ומפתחים כיבים. כמיליון אמריקאים סובלים מ- IBD.

במחלות אלו כלי הדם במעי דולפים ותורמים לדלקת.

בעוד שכיום אין מרפא למחלות אלו, ישנם טיפולים תרופתיים שמטרתם להפחית את הדלקת ולמנוע תגובה חיסונית. אולם טיפולים אלו לא תמיד יעילים. מטרת המחקר לטווח הארוך היא לפתח טיפול תאי במסגרתו ניתן יהיה להזריק את התאים שירפאו את הרקמה.

עבודת המחקר, שבוצעה בזמן שד"ר אלמיידה-פורדה שהה באוניברסיטת נבאדה, עירבה גם עמיתים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת אינדיאנה. החוקרים בדקו אוכלוסיית תאים מיוחדת, הידועה כתאים יוצרי תאי אנדותל. תאים אלה מצויים בדם טבורי, מוח עצם ודם היקפי. מחקרים משנת 1997, שהראו כי תאים אלה יכולים לתרום ליצירת כלי דם אצל מבוגרים, ולא רק אצל עוברים, יזמו את הרעיון להשתמש בהם לטיפול. מחקרים שנעשו בבני אדם אישרו את יכולתם של תאים אלה לשפר זרימת דם מופחתת לגפיים ולטפל במחלות לב. עם זאת, היו מעט מחקרים שחקרו את היכולת הביולוגית של תאים אלה לנדוד לאיברים שונים ולתרום לאוכלוסיות תאים הספציפיות לרקמה. בחינת הפוטנציאל של תאים אלה לנדוד אל המעי הייתה בחירה מובנית מאליה, אמר ד"ר אלמיידה-פורדה, שכן כלי דם שאינם מתפקדים הינם סימן ההיכר של IBD.

במסגרת המחקר הנוכחי, החוקרים הזריקו תאי גזע מדם טבורי לעוברים של כבשים בני 56 עד 65 ימים. כ- 11 ימים לאחר מכן, נבדקה רקמת המעי לאיתור נוכחות התאים. החוקרים מצאו, כי התאים נדדו והגיעו למעי ותרמו באופן משמעותי לאוכלוסיית התאים שם.

"מחקר זה מראה, כי התאים יכולים לנדוד אל מעי "בריא" ולשרוד שם והינם בעלי פוטנציאל לסייע בבריאות כלי הדם. השלב הבא יהיה לקבוע האם התאים יוכלו לשרוד בסביבה עוינת של מעי דלקתי", שיתף ד"ר אלמיידה- פורדה.

החוקרים העריכו גם את יכולתם של התאים להגיע לכבד. מספר נמוך של תאים הגיעו לכבד, ביחס למספר התאים שהגיעו למעי - עובדה המרמזת שיהיה צורך באסטרטגיות חדשות כדי לשפר את פוטנציאל הריפוי עבור איבר זה.


לכתבות בנושא:

Stem cells in cord blood show promise for treating bowel disease
וכן
Research suggests promise of cell therapy for bowel disease