הדפסה

סכרת מסוג 1 נגרמת ע"י המערכת החיסונית של הגוף התוקפת את תאי בטא של הלבלב ומצריכה הזרקות יומיות של אינסולין כדי לווסת את רמות הגלוקוז בדמו של החולה. מחקר חדש שבוצע בארה"ב הראה כי ניתן לעשות שימוש בתאי גזע מדם טבורי כדי "לחנך מחדש" את תאי ה-T (תאים של מערכת החיסון) בדמו של חולה הסכרת, על מנת לאתחל  את פעילות הלבלב ולהפחית את הצורך באינסולין.


דם טבורי, הנאסף מהשלייה ומחבל הטבור לאחר הלידה, הפך בשנים האחרונות למקור של תאי גזע לטיפול במגוון מחלות דם והפרעות גנטיות. תאים מדם טבורי נחקרו בעבר והראו יכולת להשפיע על תגובות אוטואימוניות ע"י שינוי תאי T רגולטוריים ותאי T ספציפיים לתאי בטא של לבלב אנושי בניסויים במעבדה.


המחקר הנוכחי, שפורסם בכתב העת BMC Medicine, הציג שיטה בה מעבירים את דמם של חולי הסכרת דרך מערכת אשר מפרידה לימפוציטים מדמם ולאחר מכן מערבבים אותם עם תאי גזע מדם טבורי מתורמים בריאים, ולבסוף מחזירים את הלימפוציטים שעברו "חינוך מחדש" למחזור הדם של החולה. במערכת ה- Stem Cell Educator therapy הופרדו הלימפוציטים מדמו של החולה ועורבבו עם תאי גזע מדם טבורי. לאחר כשעתיים עד שלוש שעות במתקן, הלימפוציטים המשוקמים הוחזרו לחולה. התקדמות נבדקה לאחר 4, 12, 24 ו- 40 שבועות מקבלת הטיפול. לאחר 12 שבועות התוצאות הראו עליה ברמות ה- C-peptide  -מקטע חלבוני, תוצר לוואי מייצור של אינסולין, שניתן להיעזר בו על מנת לקבוע את יעילות תפקודם של תאי הבטא.

הרמות של החלבון עלו לאחר 24 שבועות מהטיפול ונשארו באותה רמה עד לסוף המחקר. משמעות הדבר היא שניתן להפחית במינון היומי של האינסולין שעל החולה להזריק. בנוסף, הראו התוצאות כי ההמוגלובין המסוכרר (HbA1C), הסמן לאיזון רמות הגלוקוז לטווח ארוך, ירד בחולים שעברו את הטיפול, לעומת קבוצת הביקורת. נמצא כי ממוצע האינסולין היומי הנדרש ירד ב- 38% לאחר 12 שבועות טיפול אצל מספר חולים עם סכרת מתונה וב- 25% בחולי סכרת קשה.


ד"ר יונג זאו, מוביל המחקר מאוניברסיטת אילינוי בשיקגו, אמר: "ראינו גם שיפור בבקרה האוטואימונית בחולים אלו. הטיפול ב- Stem Cell Educator העלה את אחוז הלימפוציטים הרגולטורים מסוג T בדמם של החולים בקבוצת המחקר. סמנים אחרים של תפקוד מערכת החיסון, כגון TGF-beta1 גם שופרו. ממצאי המחקר שלנו מראים, כי שיפורים אלו בבקרה האוטואימונית שתווכו באמצעות תאי הגזע מהדם הטבורי הם אלה שאפשרו לתאי בטא של הלבלב להשתקם."



לכתבות בנושא:
http://www.ahealthblog.com/therapy-cord-blood-stem-cells-reverse-diabetes.html
וכן
http://www.medicalnewstoday.com/articles/240160.php
וכן
http://www.diabetes.co.uk/news/2012/Jan/stem-cell-research-could-help-reverse-type-1-diabetes,-says-study-91827574.html

למאמר המדעי
http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1741-7015-10-3.pdf