תאי גזע שנלקחו מרקמת שומן מאדם יהפכו ל"גנים מתאבדים" אשר יתבייתו על גידולים סרטניים כמו טילים מונחים וישמידו אותם.

גישה זו של תרפיה גנטית היא שיטה חדשנית לתקיפה של גרורות סרטניות קטנות אשר התחמקו משיטות הגילוי והטיפול שהיו קיימות עד כה. כך הסיקו החוקרים בגיליון של חודש יולי של Cancer Research, כתב העת של האיגוד האמריקאי למחקר בסרטן.

"ניתן לנצל את תאי הגזע הללו שהופקו מתאי שומן לצורך טיפולים אישיים", אומר מוביל המחקר, צ'סטמיר אלטנר, פרופסור חבר במכון לחקר הסרטן באקדמיה למדעים אשר בברטיסלאבה, סלובקיה. "כמעט לכל אחד ישנם עודפים של רקמת שומן. רקמה זו יכולה להיות מקור לתאים אשר יסייעו לטפל בסרטן, אותם ניתן להתאים ככלי רכב ספציפיים להעברה של תרופות".

תאי הגזע עוזרים בתיקון רקמות ואיברים פגועים ע"י חידוש התאים שנפגעו. הם נמצאים גם בתערובת של תאים נורמליים ותאים סרטניים אשר יוצרים גידול סרטני מוצק. החוקרים מאמינים כי תאי הגזע רואים את הגידול כאיבר פגוע ונודדים אליו, ועל כן ניתן להשתמש בהם כאמצעי תעבורה לצרכי טיפול בגידולים ראשוניים וכן בגרורות קטנות. לתאי גזע אלו ישנה גמישות מסוימת, מציין אלטנר. כלומר באמצעות שינוי תנאי הסביבה של רקמה נתונה ניתן להפוך אותם לתאים שעברו התמחות.

לאחר שהמדענים מיצו תאי גזע מרקמת שומן אנושית, הם חיפשו שיטה פחות רעילה לטיפול בסרטן המעי הגס מאשר בחומר הכימותרפי המקובל עד כה 5fluorouracil (5-FU)i, אשר לו ישנן תופעות לוואי קשות על תאים בריאים. החוקרים הגדילו את מספר תאי הגזע במעבדה, והשתמשו בנשא ויראלי להכנסת הגן ציטוזין דאמינידאז לתוך התא. גן זה יכול להפוך את החומר הפחות רעיל -5fluorocytosine (5-FC)i ל- 5FU בתוך תאי הגזע, והכימותרפיה יכולה לחלחל פנימה לתוך הגידול וליצור אפקט הרסני.

בעכברי מעבדה מדוכאי מערכת חיסון אשר הודבקו בסרטן מעי גס הומני, החוקרים הזריקו תחילה את תאי הגזע המהונדסים ולאחר מכן את החומר 5FC. הם מצאו כי הגידול הסרטני עוכב ב- 68% בעכברים שקיבלו את הטיפול ואף אחד מהם לא הראה סימנים של תופעות לוואי רעילות.

הדפסה