תקווה לחולים עם פצעים כרונים - מכון גרמני קיבל אישור ליצור עור מלאכותי המופק מתאי גזע.

חברת יורודרם ומכון המחקר פרנהופר IZI לטיפול תאי ואימונולוגיה בלייפציג, גרמניה קיבלו אישור לייצור עור מלאכותי מתאי הגזע של החולה עצמו. קבלת האישור מעניקה תקווה חדשה לחולים הסובלים מפצעים כרונים.

התהליך, שנשמע כלקוח מתוך סרט מדע בדיוני, מתחיל מתלישת מספר שערות ומסתיים בצמיחת פיסת עור אנושי בתוך 4 עד 6 שבועות. ההליך האמיתי, אשר מבוצע בחדרים הנקיים של מכון המחקר פרנהופר לטיפול תאי ואימונולוגיה בלייפציג, אינו כה פשוט כסרט הוליוודי.

"קיבלנו אישור לגדל רקמת עור להשתלה עבור חולים הסובלים מפצעים כרוניים כגון כיבים פתוחים ברגליים בחולי סכרת", אומר דר' גרנו שמידקנכט, מוביל צוות המחקר.

הטיפול המקובל עד כה לפצעים כרוניים כלל לקיחת עור של החולה עצמו מאזור הירך אשר שימש כשתל. בהליך זה האזור המטופל, וכמובן הירך, נשארו מצולקים.

"אם נייצר את העור בשיטה שאושרה לאחרונה, במקום השיטה שהייתה מקובלת עד כה, נוכל להגיע לאותם אחוזי הצלחה בטיפול ללא פגיעה בחולה. בנוסף, העור המלאכותי גדל בתוך הפצע ללא השארת סימני צלקת", אומר דר' אנדריאס אמנדורפר, מנהל חברת יורודרם.

יתרון נוסף להשתלה זו הוא שההליך יכול להתבצע בחולים שאינם מאושפזים בבית החולים אלא מגיעים לטיפול במרפאות חוץ. בדיקה שהעור החדש נצמד לפצע יכולה להתבצע רק מספר ימים לאחר ההשתלה.
לאחר 72 ימים לא ניתן להבדיל בין העור הבריא לעור המושתל.

כיצד אם כך העור החדש גדל?

"אנו תולשים מספר שערות מחלקו האחורי של ראש החולה ועורכים מיצוי לתאי הגזע הנמצאים בשורשי השערה. לאחר מכן אנו מגדלים את התאים בתרבית למשך כשבועיים. ואז אנו מפחיתים את התמיסה עם חומרי המזון עד אשר היא לא מכסה את השכבה העליונה של התאים וחושפת אותם לאוויר. העלייה בלחץ המופעל ע"י החמצן על שטח פני התאים גורמת להם להתמיין לתאי עור", מסביר דר' אמנדורפר.

החוקרים יכולים לגדל מספר פיסות קטנות של עור, המופקות באופן אישי לכל חולה, וכאשר מצורפים יחדיו יכולים להגיע לשטח של 10 עד 100 סמ"ר.

במכון המחקר IZI נעשה שימוש בחדרים נקיים להבטחת התאמה לכללי הרגולציה הקפדניים בכל הזמנים.
"אנו מודדים באופן רציף את כמות החלקיקים בחדרים הנקיים. כאשר יש יותר מדי חלקיקים באוויר, מופעלת האזעקה", אומר דר' שמידקנכט.

החוקרים מצפים לגדל שתלי עור ל- 10 עד 20 חולים בחודש במהלך שנת 2008 ,בהתאם להפניות הרופאים לטיפול זה.

לידיעה המלאה

הדפסה