צוות חוקרים מאוניברסיטת קולומביה ייצרו רקמות שומן וסחוס ע"י שימוש בתאי גזע ממח העצם של החולה לשחזור פנים ושד.

מטרת הצוות מאוניברסיטת קולומביה, שבראשו פרופ' ג'רמי מאו, היא ליצור שתלי רקמה מתאי גזע שיוכלו לספק פתרון ארוך טווח לחולה. תאים אלה יכולים להתמיין לתאי עצם, שומן וסחוס, ולתאים נוספים שיכולים לשמש בניתוחים פלסטיים לשחזור פנים לאחר תאונות, סרטן ,או פציעות ממלחמה.

"המחקר שלנו הוכיח כי תאי הגזע הללו יכולים ליצור רקמה המתאימה מבחינה ביולוגית למושתל, ושההתחדשות המתמשכת של התאים יכולה למלא את השתל ולמנוע התכווצות", אומר פרופ' מאו.

בשיטה הנהוגה כיום המנתח לוקח תאים מגוף החולה עצמו, מה שגורם לפציעה נוספת.  בנוסף, התאים הנלקחים מאזורים אחרים בגוף, אף אינם מצליחים להישאר בחיים לאורך זמן, ובכך גורמים לשתל להתכווץ, עד 70% מנפח השתל המקורי ולאבד את צורתם. בעבר נעשו ניסיונות להשתמש בתאי שומן שנלקחו מניתוחי שאיבת שומן, אולם גם לתאים אלה אורך חיים מוגבל.

צוות המחקר באוניברסיטת קולומביה, המורכב מביולוגים, מהנדסים ביורפואיים, חוקרי רקמות, מומחי הדמיה ומנתחים הצליח להוכיח כי תאי גזע בוגרים יכולים ליצור שתלים בעלי אורך חיים גדול בעכברים. השתל מיוצר בתהליך בו שמים את התאים בתוך מסגרת בעלת תקן FDA, המחקה את התנאים הדרושים להפיכת תאי הגזע לתאי שומן.

מאחר ולתאי גזע יש את הכושר הייחודי להתחדש ולהתמיין הם יכולים לחדש את הרקמות הרכות ובכך למנוע את התכווצות השתל. בעכברים, הצליחו תאי הגזע הללו לייצר תאי שומן אותם ניתן להשתיל בהצלחה, כך שישמרו על הגודל והצורה לפחות למשך חודש. מאחר וניתן לעצב את השתלים לכל גודל וצורה נדרשים, ניתן לעשות בהם שימוש גם לניתוחי חזה.

הדפסה