נער בן 14 מארה"ב הסובל מעקמת קשה עבר טיפול חדשני במהלכו הוזרק לגבו קוקטייל של תאי גזע עצמיים ותאים מתורם.

דו"חות קריאה והכנת שיעורי בית אולי נראים כמשימה מתישה עבור מתבגר מצוי, אולם כאשר מת'יו בארמור מסיים את המשימות היומיות שלו לקראת יום לימודים חדש, שיעורי הבית כבר לא מפחידים אותו במיוחד, במיוחד בהשוואה להיסטוריה הרפואית אותה קבע לא מזמן.

מת'יו סובל מעקמת ובעזרת קוקטייל מרוכז של תאי גזע שנלקחו מגופו בתוספת תאי גזע מתרומה, הוא הפך לראשון במדינת אריזונה שעובר ניתוח ל"היתוך עמוד השדרה"
(spinal fusion surgery).

צמיחת עצם חדשה מושגת בעזרת תאי הגזע וגם הליך ההחלמה מואץ. הליך "קצירה" של רקמת עצם מגופו של מת'יו, הדורש ניתוח נוסף הפך גם הוא למיותר בעזרת טכנולוגית תאי הגזע.

"נכון להיום יש לו גבנון גדול למדי, והצלעות שלו נדחפות מחוץ למקומן הטבעי", אמרה אימו של מת'יו, בקי, לפני הניתוח.

אם לא היה מטופל, הקמר של 50% בגבו היה מחמיר. ההחמרה במצב הייתה משפיעה על חייו באופן משמעותי ובמיוחד על שאיפותיו בתחום הכדורסל.

מוח עצם נאסף מעצמות האגן של מת'יו ע"י ד"ר מארק פלוד, מנתח גב מומחה ברפואת ילדים. ההליך ארך כ- 4 שעות ובעזרת טכנולוגית צנטריפוגה חדשנית מוצו תאי הגזע ממוח העצם.

ד"ר פלוד חיזק ויישר את גבו של מת'יו בעזרת מוטות ופינים מיוחדים, הליך מקובל לטיפול בעקמת חריפה. מוח עצם מבנק העצם בביה"ח עורבב עם תאי הגזע שנלקחו ממת'יו ושהופקו בריכוז גבוה פי 10 מהמקובל בטכניקות אחרות.

תערובת מוח העצם ותאי הגזע הוזרקה לחלק האמצעי-עליון של עמוד השדרה של מת'יו, בין המוטות המחזקים את גבו. עמוד השדרה מוגן מעקמת נוספת בזמן שהתאים גדלים והופכים לעצם חדשה במקום אליהם הוזרקו.

"החידוש הוא בשימוש בתאי גזע מרוכזים", אמר ד"ר פלוד. "אנחנו יכולים להמנע מהכאב שבלקיחת רקמת עצם מהחולה ולהגדיל את סיכויי ההחלמה".

למחלת העקמת אין תרופה כיום. המחלה תוקפת בין 2 ל- 3 אחוזים מהאוכלוסייה ומתאפיינת בכך שגבו של החולה מקבל צורת S מצד לצד.

קמר של בין 25-40 מעלות יכול לחייב חגורת גב מיוחדת, אולם רוב החולים אינם זקוקים לטיפול. במקרים בהם הקמר חמור יותר, או שחגורת הגב אינה מתקנת את מצב, ממליצים הרופאים בד"כ על ניתוח. עד עתה מקרים אלה חייבו ניתוח ראשון ל"קצירת" רקמת עצם מהחולה, ניתוח שני להשתלה וזמן התאוששות ארוך יותר.

לידיעה המלאה arrowpink_bullet_over

הדפסה