מחקר חדש שהתפרסם ע"י צוות חוקרים אמריקאי מציע טיפול לפציעות בגידים שעד היום נותרו ללא מרפא

הקריירה של ספורטאי מקצועי יכולה להגיע לסיומה ע"י פציעה בגיד, כפי שיודע כל מי שעוסק בספורט. אולם, לאחרונה זוהה סוג חדש של תאים היכול להתרבות ולהתחדש. התאים התגלו בגידים ויש להם תכונות של תאי גזע. סונטאגו שי, חוקרת מביה"ס לרפואת שיניים באוניברסיטה של דרום קליפורניה הובילה צוות של חוקרים בפרויקט.

צוות החוקרים הצליח להביא להתחדשות של רקמת גיד בבעלי חיים לאחר שהתאים בודדו. פציעות בגיד, שנגרמו בטראומה, או ממאמץ יתר, יוכלו בעתיד לזכות לטיפול הודות לגילוי. יש לכך השלכות עצומות בעולם הרפואה.

גידים הם רצועות חזקות של רקמה העשויות מסיבים של קולגן המעבירים את הכוח המאפשר לגוף לנוע ומחברות בין השרירים לעצמות. בהשוואה לרקמה בריאה, גיד שעבר פציעה כמעט ואינו חוזר למצבו המקורי ובד"כ לא יהיה חזק וגמיש כפי שהיה לפני הפציעה. רקמת הגיד מחלימה לאט ופציעות גיד הן בעיה מוכרת לרופאים.

"מבחינה רפואית, פציעות בגיד קשות לטיפול, לא רק לספורטאים, אלא לכל מי שסובל מפציעות כמו קרע בגיד או התגרמות חריגה", אומרת שי. "המחקר הזה מוכיח שאנחנו יכולים להשתמש בתאי גזע לטיפול בגידים. אנחנו יודעים עכשיו כיצד לאסוף את התאים וכיצד לשלוט על תהליך הפיכתם לתאי גיד."

מעט מאוד היה ידוע על הגידים ועל התאים מהם הם נוצרים לפני המחקר. כאשר הם מונחים על ידי סביבה מולקולרית מיוחדת תאי הגזע של הגידים (TSPC) מתפתחים, בעכברים ובבני אדם, לרקמת גיד. צוות המחקר הצליח לזהות את תאי הגזע הייחודיים ע"י בחינת גידים ברמה המולקולרית. צוות המחקר כלל מדענים מובילים מביה"ס לרפואה באוניברסיטות מרילנד, ג'ון הופקינס ו- National Institute of Dental and Craniofacial Research at the National Institutes of Health.

סונטאגו שי ערכה מחקרים רבים בנושא תפקידם של תאי גזע בתהליכי התחדשות תאים. כדי לשחזר תפקוד של שיניים שי וצוות מחקר בינ"ל הצליחו לגדל שורש שן ורקמות חיבור. צוות המחקר פרסם בתחילת השנה כי תאי גזע של רקמות חיבור יכולים לחדש רקמות עצם ועור בפנים.

לידיעה המלאה arrowpink_bullet_over

הדפסה