רופאים מאמינים כי שמירת רקמת חבל הטבור עצמו, המכילה תאי גזע נוספים, עשויה להתגלות כיעילה לטיפול במגוון מחלות.


טכנולוגיה חדשה, המוגדרת כפריצת דרך רפואית, זמינה כעת באריזונה, ארה"ב. קרוב לוודאי שרוב האוכלוסייה שמעה על שימור דם טבורי של התינוק שנולד, אולם הליך חדש הינו הרבה מעבר לכך. כעת, ישנה אפשרות לשמור את חבל הטבור עצמו, וצוות העובדים בבנק הדם באריזונה אומר כי תאים נוספים אלה יכולים לעשות את כל ההבדל.


הנרי מקמהון הינו רק בן חודש. הוא עדיין לא עומד על שתי רגליו, אולם הוא כבר עשה צעד גדול כדי להבטיח את עתידו.
"גיליתי שמדובר בסוג של פוליסת ביטוח לעתיד", סיפרה אימו של הנרי, ליסה מקמהון, על שימור דם טבורי של בנה בבנק הדם הטבורי Cord Blood Registry בטוסון. "כדאי לשמור את תאי הגזע מהדם הטבורי מכיוון שהם מקור עשיר לתאים מזנכימאלים צעירים ופלוריפוטנטיים", הסביר המנהל המדעי של CBR, דר' דיויד האריס.

 

לתאים הנשמרים מחבל הטבור עצמו, הקרויים תאים מזנכימאלים, יש ערך מוסף שלא ניתן להשיגו בשמירת דם חבל הטבור לבדו. "התאים המזנכימאלים יכולים לעבוד למעשה במונחים של בניית רקמות אחרות מאוחר יותר, במקרה ויש צורך בהחלפה שלהם", הוסיפה מקמהון.מונחים אלו היו קלים להבנה עבור מקמהון. כאשר היא לא מבלה עם בני משפחתה היא מנתחת ילדים. "חלק מעבודתי והדברים אליהם אני נחשפת על בסיס יומיומי גורמים לי להיות קצת מוטה, ויותר חוששת לילדיי. קרוב לוודאי שאני אעשה דברים כאלו לעומת אחרים שלא עובדים עם ילדים כל הזמן", סיפרה מקמהון.

מבחינת ההליך של איסוף חבל הטבור, הוא אינו שונה במהותו מההליך של שימור הדם הטבורי. לאחר שהתינוק נולד, הרופאים חותכים את חבל הטבור, כמקובל. "לאחר שהרופא חותך את המקטע של רקמת חבל הטבור ומניח אותו בכלי האיסוף, שמים את הרקמה בתמיסה שמכילה חומרים אנטיביוטיים וחומרי הזנה על מנת לאפשר הובלה של רקמה זו בתנאים סטריליים", הסביר דר' האריס.

שימור חבל הטבור עצמו הינו טכנולוגיה חדשה. שימוש ברקמה נמצא עדיין בשלב של מחקר קליני. וזהו ההבדל: תאים מדם טבורי יכולים לשמש לריפוי לוקמיה, לימפומה ומחלות דם אחרות. באופן פוטנציאלי, רקמת חבל הטבור עצמה יכולה לעזור בתיקון רקמת לב, לתקן עצמות וסחוסים, וייתכן שאף לרפא פגיעות עמוד שדרה.

הכתבה המלאה פורסמה באתר www.kpho.com

 
הדפסה