ילדה בת 3 שחלתה בלויקמיה טופלה בתאי גזע מדם טבורי שנשמרו בעת לידתה

מדובר בהשתלה הראשונה בה ילד חולה לויקמיה משמש כתורם תאי גזע לעצמו ולא נעזר בתורם זר, לדברי רופאים אמריקאים.
הילדה הקטנה חוגגת כעת 6 שנים, הודות, על פי רופאיה, להשתלה פורצת הדרך אשר עזרה לה להחלים מטיפולי כימותרפיה קשים.

הרופאים שיבחו את הוריה על כך ש"ראו את הנולד" והחליטו לשמור את הדם הטבורי שלה עם לידתה, למקרה שיזדקקו לו בעתיד.
"ישנו סיכוי גבוה כי ההליך הציל את חייה. המחלה נמצאת כרגע בהפוגה ויש לה סיכוי מצוין להירפא", אמר דר' עמר חייאני, אונקולוג הילדים אשר טיפל בילדה בבית החולים לילדים Advocate Hope באילינוי, ארה"ב.

בשנת 2003, הילדה הקטנה אובחנה כחולה בסרטן הנפוץ ביותר בקרב ילדים, Acute Lymphoblastic Leukemia והחלה בטיפולי כימותרפיה ארוכים.
היא נכנסה לתקופה של הפוגה, אולם 10 חודשים לאחר מכן הסרטן חזר, והפעם הוא התפשט לעמוד השדרה שלה, התפתחות מדאיגה שהעידה כי הלויקמיה הייתה מסוג אלים, שכנראה לא תגיב טוב לטיפול, אמר דר' חייאני.
הרופאים הגיבו בפרוטוקול טיפול כימותרפי אגרסיבי יותר והקרנות לכל הגוף, ואז חיפשו דרכים להחלפת מערכת הדם שלה, שנפגעה בטיפולים.
בדרך כלל הבחירה הינה בין השתלת מוח עצם או תרומת דם מקרוב משפחה או תורם שאינו קרוב משפחה, אולם במקרה זה, לא הייתה התאמה בין קרובי משפחתה.
במקום לקבל מנה מתורם שאינו קרוב משפחה, עם הסיכון לסיבוכים הכרוך בכך, הרופאים העדיפו לבחור באפשרות פחות מקובלת של השתלת דם טבורי של הילדה, אשר הוקפא ונשמר בבנק דם טבורי פרטי מספר שנים מאז לידתה בשנת 1999.

"היינו בטריטוריה בלתי מוכרת", אמר דר' חייאני. "לא יכולנו לצפות ברמה כל שהיא של ודאות האם הניתוח יצליח. לא היו לנו נתונים ממשיים, אולם ההורים הרגישו מאוד נוח עם ההליך, כך שהמשכנו הלאה".
ההליך לא היה חף מסיכונים, מכיוון שלמרות שהדם הטבורי נבדק כדי להבטיח שאינו מכיל תאים סרטניים, שיטות הבדיקה לא מדויקות ב- 100%, הסביר דר' חייאני.

אף על פי כן, הוריה של הילדה שקלו את הסיכונים והחליטו כי תאי הגזע של בתם המצויים בדם הטבורי, יועילו לה יותר מאשר תאי גזע שיופקו ממוח עצם או דם של תורמים זרים.
התוצאות עד כה מראות כי הם עשו את הבחירה הנכונה, אמר דר' חייאני, אשר דיווח על המקרה של הילדה במאמר שיופיע בגיליון חודש ינואר של כתב העת Pediatrics.
"קשה להתווכח עם הצלחה. בשלב זה לא סביר שהמחלה תחזור והילדה זכתה לאיכות חיים מצוינת, טובה בהרבה לו הייתה מקבלת תאי גזע מתורם זר".

לכתבה המלאה arrowpink_bullet_over
הדפסה