הדפסה

חוקרים מטקסס החלו במחקר ראשון מסוגו לטיפול בילדים חולי שיתוק מוחין (CP) בעזרת תאים ממקור עצמי: תאי גזע מדם טבורי ותאי גזע ממח עצם.

מטרת המחקר, שנערך בשיטת "כפול סמיות מבוקר פלסבו", כוללת השוואה של הבטיחות ושל היעילות של תאי גזע מדם טבורי שנשמרו בבנק דם מול תאי גזע ממוח עצם. את המחקר מוביל ד"ר צ'רלס קוקס, פרופסור לכירורגית ילדים בביה"ס לרפואה באוניברסיטת טקסס. חוקר מוביל נוסף הוא ד"ר שון סאביץ מהמחלקה לנוירולוגיה בביה"ח.

המחקר הנוכחי מתבסס על המחקר הנרחב שערך ד"ר קוקס על טיפול בעזרת תאי גזע בילדים ומבוגרים שאושפזו בביה"ח ממוריאל הרמן לאחר שסבלו מפגיעות מוחיות טראומטיות (TBI). מחקר מוקדם שפורסם במרץ 2010 בכתב העת Neurosurgery הראה שתאי גזע שהופקו ממוח העצם של החולה עצמו היו בטוחים לשימוש אצל ילדים שסובלים מפגיעה מוחית טראומטית. ד"ר קוקס חוקר במקביל את השימוש בתאי גזע מדם טבורי בילדים שעברו טראומה כזאת במסגרת מחקר קליני נפרד.

30 ילדים בגילאי 2-10 הסובלים משיתוק מוחין ישתתפו בניסוי הקליני: 15 שברשותם מנת דם טבורי עצמית שנשמרה בבנק הדם CBR ו- 15 שאין ברשותם מנת דם טבורי. 5 ילדים בכל קבוצה ייבחרו באופן אקראי לקבוצת ביקורת ויטופלו בפלסבו (תרופת דמה). המשפחות יצטרכו להגיע ליוסטון לצורך הטיפול לאחר 6, 12 ו- 24 חודשים. ההורים לא יקבלו דיווח האם ילדם מטופל בפלסבו, או בתאי גזע, עד לאחר בדיקה שתיערך 12 חודשים לאחר קבלת הטיפול. בנקודת זמן זו, הורים שילדם טופל בפלסבו יוכלו לבחור לקבל טיפול בתאי גזע ממוח עצם או ממנת דם טבורי שנשמרה ב- CBR. בניסוי שותפים CBR, Let’s Cure CP, TIRR Foundation and Children’s Memorial Hermann Hospital. המחקר אושר ע"י ה- FDA (U.S. Food and Drug Administration).

שיתוק מוחין (CP) היא קבוצה של הפרעות המשפיעות על היכולת לנוע ולשמור על שיווי משקל ותנוחת גוף זקופה, עפ"י המרכז למניעה ובקרת מחלות (CDC). שיתוק מוחין נגרם מהתפתחות לא תקינה של המוח, או מנזק למוח, המשפיעים על יכולת השליטה בשרירים. הטיפול המקובל כולל תרופות, מאחזים מיוחדים וטיפולים בפיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק וטיפול בדיבור.

למאמר המקורי:
UTHealth Researchers Study Stem Cell Treatments for Children with CP