concept-pic-science

אדם בן 43 ממחוז סאסקס באנגליה, אשר חייו ניצלו הודות לדם טבורי שנתרם ע"י אם ותינוקה שנולד, אותו לא יזכה להכיר, אומר שתמיד יהיה אסיר תודה להם.

פיליפ מיהאן היה בן 40, כאשר גילה כי הוא חולה בלוקמיה. הוא גילה זאת בזמן שהיה בחופשה, בשנת 2007. הוא סיפר שכעצמאי, החופשה הייתה עבורו הזדמנות נדירה לטעינת מצברים לאחר השנה הקשה בה עבד בביתו ובחו"ל.  בזמן החופשה חש עייפות וקוצר נשימה, תסמינים אותם ייחס לגילו, משקלו העודף וכושרו הגופני הירוד. אולם שבוע לאחר מכן, כשכבר שהה בביתו, עדיין הרגיש מותש ולכן פנה לרופא. הרופא ערך לו בדיקות דם והפנה אותו לבדיקות נוספות בבית החולים Royal Sussex שבברייטון. מהבדיקות שביצע עלה, כי מיהאן חלה בלוקמיה לימפובלסטית חריפה (Acute Lymphoblastic Leukaemia) עם מאפיין גנטי הקרוי Philadelphia Chromosome abnormality. נאמר לו, כי הסיכוי היחיד עבורו לשרוד הוא ע"י קבלת כימותרפיה באופן מיידי למשך 8 חודשים. אולם הרופאים הוסיפו  וציינו, כי בעוד שהכימותרפיה תחסל את הלוקמיה, סביר להניח כי המחלה תחזור בעתיד והפתרון היחיד להישרדות לטווח ארוך הוא השתלת מוח עצם.

הבעיה הייתה כי מיהאן הוא ילד יחיד, ללא אחים שיכולים להיבדק כתורמים פוטנציאלים ובביה"ח לא הצליחו למצוא תורם מתאים אחר. "הדברים לא נראו טוב", סיפר מיהאן, עד שמישהו מבית החולים King's College שבלונדון יצר עימו קשר וסיפר לו על הליך חדש, ששכיח יותר בילדים  אולם לאחרונה יותר ויותר מבוגרים נהנים ממנו: השתלת תאי גזע מדם טבורי. מיהאן הועבר לבית החולים King's College בספטמבר 2008 וקיבל שם את הדם הטבורי שהציל את חייו. הוא תיאר את ההליך כ"נטול כאבים".

"ההליך ערך כ- 20 דקות ובוצע ע"י 2 אחיות בעוד אני לוגם כוס תה, נהנה מקערית גלידה וצופה בטלוויזיה".

מיהאן היה צריך להמתין חודש נוסף בכדי לדעת שתאי הגזע נקלטו. הוא סיפר כי יכול היה לחזור לביתו תוך 6 שבועות.

במשך 12 חודשים מקבלת הטיפול, מיהאן התחזק בהדרגה וחזר לכושר. הוא סיפר שכיום הוא לא נוטל תרופות ורק עורך מידי פעם בדיקות דם תקופתיות. הוא לא מתאר את עצמו כמי שנרפא לחלוטין אלא אומר שמוח העצם שלו "עובד כרגע ב- 100%", ללא סימנים לחזרת המחלה. על פי חדשות BBC, מיהאן מנסה להעלות את המודעות לאיסוף דם טבורי ע"י קידום הנושא מול חברי פרלמנט ועזרה לקרן Anthony Nolan, הארגון שמצא עבורו את תרומת הדם הטבורי המתאימה.  הוא אומר, כי חשב שהוא יודע הרבה על רפואה מודרנית, אולם דמיין את השתלת מוח העצם כפי שקיינו ריבס עבר בסרט "מטריקס", עם צינורות שיוצאים מעמוד השדרה שלו ומחלקים אחרים בגופו. אולם, המונח "השתלת מוח עצם" אינו כל כך מתאים, סיפר מיהאן, מאחר ולא ממש מעורבים עצמות, מוח או השתלה. הוא מתאר זאת כ"עירוי דם פשוט", יותר כמו תרומת דם.

במקרה של השתלת תאי גזע מדם טבורי, "ההליך אפילו פשוט יותר", אמר מיהאן. הדם נאסף מחבל הטבור שבדרך כלל מושלך לפח בתום לידה נורמלית ותאי הגזע עוברים מיצוי ממנת הדם ולאחר מכן מוזרקים לחולה. תאי הגזע הם אותם התאים אשר עוזרים ל"גדל" את התינוק בעודו ברחם אימו, הוא הסביר, וכאשר הם נכנסים לעצמותיו של החולה הם מתחילים לגדל "מוח עצם חדש מאפס".

פרופסור גולם מופתי, יועץ להמטו-אונקולוגיה ומנהל הפתולוגיה ב- King's College Hospital, אמר לנציג ה- BBC כי תאים מחבל הטבור הינם "מקור פנטסטי" אשר "ממשיך לייצר מגוון רחב של תאים שונים במערכת החיסון או הדם". הם מוצאים את דרכם למוח העצם של החולה אשר זקוק לתאי מוח עצם חדשים ומתחילים לייצר תאים בריאים חדשים להחלפת התאים הפגועים, הוא הוסיף והסביר שזה מה שהופך את הדם הטבורי ל"אלטרנטיבה מעשית להשתלות מוח עצם בחולים אשר לא מוצאים תורם מוח עצם מתאים או שהשתלות קודמות נכשלו".

מופתי אמר כי קל יותר למצוא התאמה בדם טבורי בהשוואה למוח עצם. בכדי למצוא תורם מוח עצם מתאים, צריכה להיות התאמה של 95% בין התורם למקבל התרומה, אחרת תהיה דחייה. אולם, בתאי גזע שמקורם בדם טבורי, ההתאמה צריכה להיות רק 70 עד 80% כדי שההשתלה תהיה מוצלחת, הסביר מופתי.

מיהאן סיפר שלדעתו זה "ממש מדהים כיצד שינוי דרמטי כזה בחיי נגרם הודות ל"פסולת" של דם, ממקור נורמלי, שגרתי של דם טבורי המושלך בתום הלידה". הוא משבח  את שירותי הבריאות, הקרן ע"ש אנטוני נולן (Anthony Nolan Trust) ובית החולים King's College, ואומר כי הם עשו עבודה יוצאת דופן אשר "מציעה תקווה ועתיד למספר עצום של חולים, אולם נדרשים יותר תורמים העשויים להציל חיים", הוא הוסיף. הוא תיאר את עצמו "כיותר מהוכחה מהלכת" שבה המילה "לוקמיה" אינה גזר דין מוות כפי שהייתה נהוגה להיות.

"לא חולף יום מבלי שאני חושב על התינוק שהלווה לי מקצת מתאי הגזע שלו. כתוצאה מהמדיניות של שמירת האנונימיות של הארגון, לעולם לא אדע מי זה, אולם תמיד אהיה אסיר תודה ואאחל לו חיים ארוכים ועתיד בריא כפי שנתן לי", אמר מיהאן.

לכתבה המלאה ב- Medical News Today
Leukemia Patient Saved By Cord Blood Says "Thank You" To Mother And Baby He Will Never Know




שותפים עסקים   מקבוצת טבורית
clal-briut tarya cord blood   logotaburitlogo-taburiton