concept-pic-science

חוקרים אמריקאים בודקים האם תאי גזע יכולים להיות תחליף לניתוחי שחזור שד

מדענים מאוניברסיטת פיטסבורג מאמינים כי ניתן יהיה לשחזר רקמת שד מתאי גזע שיופקו מהחולה עצמו.

מחקר שיתבצע במשך 3 שנים במודל בבע"ח יבדוק תאי גזע אשר יגודלו על מבנים מלאכותיים אשר יספקו את הסביבה המתאימה עליה יתפתחו הרקמות החלופיות.

תאי גזע הם תאים הנמצאים בשלב מוקדם של ההתפתחות והם יכולים ליצור מגוון רחב של רקמות. החוקרים מאמינים כי תאי הגזע מעניקים תקווה גדולה לטיפולים במגוון מצבים בהם נדרשת החלפה של רקמה אבודה או פגומה.

"האפשרויות הניתוחיות הקיימות היום לשחזור שד כוללות שימוש בשתלים או תהליך שבו רקמת שומן נלקחת מאזור אחר בגוף ומעוצבת לצורה של שד. אף אחת מהשיטות אינה אידיאלית ואינה נטולת סיכונים. שימוש ברקמת שומן או תאי גזע שמקורם בשומן יכול לשמש פתרון טוב יותר לשחזור רקמה רכה לחולות סרטן שד", כך אומר דר' פטר רובין, מוביל המחקר מביה"ס לרפואה של אוניברסיטת פיטסבורג בארה"ב.

החוקרים משקיעים מאמצים מרובים בפיתוח גישה המשלבת תאי גזע שמקורם בשומן ומבנים מזעריים המשמשים כ"פיגומים" אשר מכילים חומר ביולוגי בעל תכונות של רגנרציה (ייצור והתחדשות עצמית). 
תוצאות ראשוניות של המחקר הראו כי תאי הגזע נקשרים בקלות אל המבנים ויכולים להתמיין לתאי שומן בוגרים.

דר' רובין והקולגות שלו השיגו תאי גזע שמקורם בשומן מחולות סרטן שד והזריקו אותם תחת עורם של עכברי מעבדה. כתוצאה מכך, מתארים החוקרים היווצרות "צבר" של רקמות. 
"אנו צריכים להראות כי תאי הגזע שמקורם בשומן שנלקחו מחולות סרטן שד לא מתנהגים באופן שונה מאשר תאים הנלקחים מנשים אחרות. בנוסף, אנו רוצים להבין איזו השפעה ישנה לתאי גזע אלו על תאי הסרטן", הסביר דר' רובין.

על פי הערכת האגודה האמריקאית למלחמה בסרטן יותר מ- 214,000 מקרים חדשים של סרטן שד פולשני אובחנו בחודשיים האחרונים. לנשים אשר נדרשות לעבור כריתת שד, איבוד שד אחד או שניים יכול לגרום לאי נוחות משמעותית ולמצוקה נפשית, פסיכולוגית וחברתית.

בכל שנה מבוצעים יותר מ- 80,000 ניתוחי שחזור שד, בהתאם לנתונים הסטטיסטיים של הארגון האמריקאי לניתוחים פלסטיים.


שותפים עסקים   מקבוצת טבורית
clal-briut tarya cord blood   logotaburitlogo-taburiton