concept-pic-science
השתלת תאי גזע שמקורם דם חבל הטבור ודם הווסת עשויה להיות אופציה טיפולית עתידית לסובלים ממחלת האלצהיימר, שבץ מוחי ו- ALS, כך על פי חוקרים אמריקאים.

המחקר בוצע ע"י צוות חוקרים מהמחלקה לנוירוכירורגיה ותיקון המוח באוניברסיטת דרום פלורידה ובשיתוף פעולה של 3 קבוצות מחקר מהסקטור הפרטי. חברת Saneron CCEL Therapeutics מטמפה, פלורידה, חברת   Cryo-Cell International מאולדסמר, פלורידה וחברת  Cryopraxis, Cell Praxis, BioRio מריו דה ז'נרו, ברזיל.

"תאי גזע מדם חבל הטבור ומדם הווסת קלים יחסית להשגה, בעלי יכולת התמיינות למגוון רחב של תאים, לא בוגרים מבחינה אימונולוגית ועל כן בעת השתלתם בעלי פוטנציאל לקדם את הישרדות התא יותר מאשר לשחק תפקיד בהחלפת התא", אמר ד"ר פול סנברג מאוניברסיטת דרום פלורידה.

לפי דבריו של ד"ר אדוארדו קרוז, מנכ"ל חברת Cell PRAXIS BioRio, זמן האיסוף של תאי גזע מדם טבורי מוגבל לזמן הלידה, אולם תאי גזע שמקורם בדם הווסת יכולים להיאסף מדי חודש במשך 40 שנה מנשים בתקופת הפריון שלהן.

"הן תאי גזע מדם טבורי והן תאי גזע מדם הווסת הראו הצלחות במחקרי מעבדה שבוצעו במודלים של בעלי חיים עם מחלות אלו", ציין ד"ר קרוז.

תאי גזע מדם הווסת הושתלו במודלים של בעלי חיים עם שבץ מוחי והראו יכולת התמיינות למספר סוגי תאי עצב. השתלת תאי גזע מדם טבורי במודלים של בע"ח עם שבץ מוחי, מחלת האלצהיימר ו- ALS הראתה את הפוטנציאל הטיפולי שלהם בהפחתת דלקת, רכיב מפתח במחלות ניווניות רבות.

לדבריה של מרצדס וולטון, מנכ"לית חברת Cryo-Cell International, מדע תאי הגזע וטיפולים באמצעות תאים אלה מתפתחים במהירות עצומה בשנים האחרונות. "תגליתנו פורצת הדרך שתאים מדם הווסת מכילים תאי גזע בעלי יכולת שגשוג והתמיינות לסוגים רבים ושונים של תאים, כולל תאי לב ותאי עצב, פתחה אפשרויות טיפוליות חדשות", היא אמרה.

שבץ
מחקרים שבדקו השתלת תאי גזע מדם הווסת בתרביות מעבדה ובמודלים של בעלי חיים עם שבץ (in vitro ו- in vivo) הראו פוטנציאל הגנתי לאחר מחסור בגלוקוז/ חמצן.
"פקטורים שהופרשו ע"י התאים המושתלים הצליחו להציע אפקט הגנתי לתאי העצב", אמר ד"ר סיזר בורלונגן, פרופסור מהמחלקה לנוירוכירורגיה ותיקון המוח. "ניתן לייחס זאת לתאים המפרישים פקטורי גידול לכלי דם אנדותליאליים (VEGF), פקטורי גידול שמקורם במוח (BDNF) ונוירוטרופין 3 (NT-3), אשר לכולם תועלת פוטנציאלית לטיפול בשבץ".

מחלת האלצהיימר
באופן דומה, מחקרים במודלים של בעלי חיים שדימו מחלת אלצהיימר הראו שלתאי גזע מדם חבל הטבור היה תפקיד אנטי דלקתי.
לדבריו של ד"ר יון טאן, פרופסור לפסיכיאטריה ויושב ראש מעבדת ראשיד לנוירוביולוגיה התפתחותית במרכז להתפתחות הילד ע"ש סילבר באוניברסיטת דרום פלורידה, אחד הגורמים העיקריים למחלת האלצהיימר הוא שקיעה של עמילואיד בטא, כימיקל אשר מפעיל את התגובה החיסונית במספר סוגי תאים במוח, דבר אשר מוביל למצב של דלקת.
"סביר להניח שתאי גזע מדם טבורי יכולים לשנות את התגובה הדלקתית ולספק אפקט הגנתי במודלים של בעלי חיים למחלת האלצהיימר", אמר טאן.

ALS
כאשר השתלת תאי גזע מדם טבורי נחקרה במודלים של בעלי חיים למחלת ה- ALS, מחלה ניוונית נוספת של מערכת העצבים בעלת רכיב דלקתי, נמצא שהשתלת תאי גזע מדם חבל הטבור עזרה בוויסות התגובה הדלקתית ע"י הפחתת מספרם של המיקרוגליאה, תאי מוח הגורמים לתחילת התגובה הדלקתית. במקרה זה, היעילות של הזרקת תאי הגזע הייתה תלויה במינון.

ממצאי המחקר פורסמו בגיליון האחרון של כתב העת Cell Transplantation.

לכתבה המלאה:
Transplanting umbilical cord and menstrual blood-derived stem cells offer hope for disorders 

וגם:
New study offers hope to those with Alzheimers, ALS

 


שותפים עסקים   מקבוצת טבורית
clal-briut tarya cord blood   logotaburitlogo-taburiton