מחקר מגלה: תאים שהופקו מדם טבורי עשויים לשפר את תפקוד הלב לאחר התקף לב
חוקרים מ- do Paraná Pontifícia Universidade Católica ומכון המחקר קארלוס צ'אגס בדקו את הפוטנציאל הטיפולי של תאים המופקים מדם טבורי (תאי CD133+ מקוריים ותאים שעברו הליך של ריבוי במעבדה) לטיפול בהתקף לב ע"י עירוי התאים ללב במודל של עכברים.
לחולים הנמצאים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם יש פחות תאי אב אנדותליים(endothelial progenitor cells - EPCs) ותאים אלו מראים נטייה גדולה יותר להזדקנות בתנאי מעבדה. תאי גזע אנדותליים שמקורם בדם טבורי עשויים להוות חלופה עבור חולים ומבוגרים. תאי אב אנדותליים הם אוכלוסיית תאים שמקורם במוח העצם הבוגר, המצויים בדם ההיקפי ואשר משתתפים באופן ישיר בבניית כלי דם חדשים, ובשמירה על תקינות שכבת האנדותל המכסה את כלי הדם.
תוצאות המחקר, המופיעות בגיליון חודש ינואר של כתב העת Experimental Biology and Medicine, מראות כי תאי גזע מדם טבורי שעברו הליך של ריבוי במעבדה הראו ביטוי מוגבר של סמנים (מרקרים) לתאי אנדותל בוגרים ויצרו מבנים דמויי צינורות (כלי דם) במעבדה. התאים עברו ריבוי עד פי 70 במשך 60 יום בתרבית מעבדה והם שמרו על פעילותם התפקודית. שיפור משמעותי נצפה בחולים עם פגיעה בתפקוד החדר השמאלי של הלב שקבלו תאי גזע מדם טבורי, הן בתאים שלא עברו תהליך ריבוי והן בתאים שעברו ריבוי.
לסיכום, תאי גזע (CD133+) הופקו מדם טבורי ועברו הליך של ריבוי במעבדה ללא איבוד פעילותם הביולוגית. גם תאי גזע מדם טבורי שעברו ריבוי וגם תאים שלא עברו ריבוי הראו תוצאות מבטיחות בטיפול בשריר לב פגום באמצעות תרפיה תאית (cellular cardiomyoplasty). אולם, יש לערוך בדיקות נוספות כדי לקבוע האם לתאים שעברו ריבוי יש יתרונות קליניים על פני תאים שלא עברו ריבוי.
סטיבן גודמן, עורך ראשי של כתב העת Experimental Biology and Medicine אמר, כי מחקר זה מציע כי שימוש בתאי גזע מדם חבל הטבור, תאים טבעיים וכאלו שעברו ריבוי, יכול להוות תקווה לטיפולים תאיים עתידיים במחלות לב וכלי דם.
לכתבה המלאה
שותפים עסקים | מקבוצת טבורית | |