concept-pic-science
הניסוי הקליני הראשון בעולם שמטרתו לרפא 5 חולים ב- HIV בתוך שלוש שנים באמצעות השתלות דם טבורי יחל בספרד.
הארגון הלאומי להשתלות בספרד (ONT) הודיע על תכנית שתהיה הראשונה מסוגה בעולם לריפוי חמישה חולי איידס. התכנית תצא לפועל במשך 3 השנים הבאות. התכניות לניסוי הקליני נחשפו בכנס המטולוגיה שנערך בוולנסיה שבספרד בסוף חודש אוקטובר 2015.

הפרויקט מבקש להיות הניסוי הקליני הראשון בעולם מסוגו ע"י שחזור ההצלחה של טימותי ריי בראון – האדם היחיד בעולם שנרפא לחלוטין מנגיף האיידס וידוע בכינויו "החולה מברלין".

לכל 157 התורמים שנבחרו ע"י הארגון הלאומי להשתלות בספרד יחד עם בנקי דם לאומיים יש מוטציה גנטית המאפשרת להם להיות עמידים לנגיף ה- HIV. "הפרויקט הזה עשוי להציב אותנו בחוד החנית בתחום זה בעולם המדעי", אמר ג'וסה מאריה מורלדה, נשיא הארגון להמטולוגיה והמותרפיה בספרד.
"הדבר יאפשר לנו להשיג יותר מידע אודות HIV ובמקביל מציע לנו אפשרות פוטנציאלית לרפא מחלה בעלת ממאירות המטולוגית".

בראון, החולה מברלין, היה אמריקאי שאובחן כנשא של נגיף ה- HIV. הוא חי בברלין בשנת 2006, כאשר אובחן בלוקמיה. לצורך הטיפול בסרטן הוא נזקק להשתלה, והרופא שלו החליט להשתמש בתורם בעל מוטציה תאית מסוימת אשר עמידה ל- HIV. לאחר שבראון עבר שתי השתלות תאי גזע ממוח העצם של התורם, רמות ה- HIV בגופו ירדו בצורה דרמטית. כעת, הוא נקי מסרטן וניתן למצוא בגופו רק עקבות של הנגיף.

בעת שמעט יותר מתריסר חולים ברחבי העולם נרפאו מבחינה תפקודית, כלומר שהם עדיין נושאים את הנגיף, אך לא זקוקים לטיפול, בראון הוא היחיד שידוע שעבר ריפוי מלא, מכיוון שלא ניתן עוד למצוא את הנגיף בגופו. בשנה שעברה, רופאים דיווחו כי הצליחו לבצע הליך דומה באדם מברצלונה שסבל מלימפומה, אולם הוא נפטר מהסרטן זמן קצר לאחר מכן והם לא הצליחו לוודא האם הנגיף נעלם באופן קבוע.

כדי לבדוק האם ניתן לשחזר את המקרים של בראון והחולה מברצלונה, הפרויקט של הארגון הלאומי להשתלות בספרד יבחן חולי HIV אשר בנוסף חולים  גם בלוקמיה, לימפומה או מחלות דומות. הטיפול יהיה דומה יותר לזה שעבר החולה מברצלונה, מכיוון שהרופאים ישתילו דם טבורי לחולים, לעומת הליך ההשתלה שעבר בראון בו נעשה שימוש בתאי גזע ממוח עצם. הרופאים מקווים להתחיל בטיפולים לחולה הראשון בין החודשים דצמבר לינואר במדריד.

שותפים עסקים   מקבוצת טבורית
clal-briut tarya cord blood   logotaburitlogo-taburiton