תאי אב מדם חבל הטבור למטרות השתלה וטיפול רגנרטיבי
בגיליון מרץ-אפריל 2011 של כתב העת Medical פורסם מאמרו של פרופ' נגלר מהמרכז הרפואי "שיבא" תל השומר "תאי אב מדם חבל הטבור למטרות השתלה וטיפול רגנרטיבי". ריכזנו את עיקרי המאמר. לקריאת המאמר המלא, לחצו כאן.
- בבנקי דם חבל הטבור העולמיים מאוכסנים כיום כמיליון וחצי דגימות דם חבל הטבור, מתוכן כחצי מיליון בבנקי דם חבל הטבור הציבוריים.
- בשנים האחרונות, לא רק שיש עליה גדולה מאוד במספר המושתלים מדם טבורי, אלא שרוב ההשתלות של דם חבל הטבור מבוצעות במבוגרים, דבר שהוא הגיוני כיוון שמחלות ממאירות המטולוגיות שכיחות יותר בגיל מבוגר.
- עד היום בוצעו בעולם יותר מ- 20 אלף השתלות דם טבורי ובשנים אחרונות מבוצעות מדי שנה עד אלף השתלות מדם חבל הטבור.
- השתלת חבל הטבור הראשונה בעולם בוצעה בצרפת ב- 1988 בילדה עם מחלה גנטית (אנמיה ע"ש פנקוני). השתלת חבל הטבור הראשונה בישראל בוצעה ב- 1994 ובנק דם חבל הטבור הראשון בארץ הוקם ב- 1994.
- בעתיד, ייתכן שתאי דם חבל הטבור ישמשו גם לריפוי רקמתי ויהוו את המקור העיקרי לתאי גזע. ייתכן שדמי חבל הטבור ישמשו בעתיד לא רק להשתלה של תאים המטופויטיים במחלות ממאירות או גנטיות, אלא גם לטיפול רגנרטיבי של מחלות באיברים וברקמות אחרים, כגון מחלות רגנרטיביות של מערכת העצבים, מחלות סחוס ועצם ועוד.
- הבנק הפרטי – שונה מהבנק הציבורי באופן תפעולו, שכן בו מוקפאות דגימות דם טבורי באופן שמי, אישי ופרטני. הדגימות הן רכושם של התורמים אשר משלמים מכספם עבור האיסוף וההקפאה של דגימת דם חבל הטבור. הדגימות מהוות מעין ביטוח חיים לתורם ואינן יכולות לשמש את כלל החברה והחולים הנזקקים לתרומה.
- בשנים האחרונות נמצא שתאי גזע מדם חבל טבור (דם השליה) הם תאים מצוינים הן למטרות השתלה והן למטרות ריפוי גנטי. תאים אלה הם קדומים יותר מבחינת ההיררכיה ההמטולוגית מהתאים המקבילים במח העצם או בדם פריפרי. מאידך, המערכת החיסונית בדם חבל טבור היא בתולית יותר ולכן דם חבל טבור הוא מקור אטרקטיבי לתאי גזע להשתלה במחלות גנטיות ובממאירות.
- בשל התכונות הביולגיות הטובות של דם חבל הטבור, ניתן לבצע את ההשתלה מדם חבל הטבור בהתאמה חלקית של מערכת סיווג ותיאום הרקמות ואין הכרח בהתאמה מלאה – דבר המגדיל באופן משמעותי את הסיכוי למצוא תורם להשתלה.
היתרונות בהשתלת דם חבל הטבור הם:
1. סיכוי למציאת שתל מהר יותר למספר גדול יותר של חולים.
2. העדר סכנה והעדר צורך בניתוח או במתן טיפול מכין לתורם.
3. שתל הנקי מגורמים מזהמים או מתאי גידול.
4. שכיחות נמוכה יותר של מחלת השתל נגד מאכסן, מחלה שהיא עקב אכילס של ההשתלה האלוגנאית ובה מערכת החיסון של השתל (והלימפוציטים בשתל) תוקפים את החולה.
5. היכולת לבצע השתלות בהתאמה חלקית של מערכת סיווג ותיאום הרקמות בין החולה לתורם.
השתלות שמקורן בתאי דם טבורי חוסכות ניתוח ו/או מתן גורמי גידול המטופויטיים לצורך לקיחת תרומת תאי גזע וכרוכות בפחות סיבוכים אימונולוגיים לאחר השתלה. השתל גם זמין באופן כמעט מיידי.
- תאי דם חבל הטבור מהווים גם מקור מצוין לתרפיה גנטית, וזאת בשל היותם תאים צעירים ובשל יכולת ההתחדשות הגבוהה שלהם. הנושא של תרפיה גנטית נמצא בחזית הרפואה, מאחר שהוא מציע (לפחות באופן תיאורטי) ריפוי לחולים עם מחלות גנטיות, שהם בדרך כלל בני מיעוטים וקבוצות אתניות סגורות. תאי דם חבל הטבור יכולים לשמש גם לטיפול המביא להתחדשות רקמות רבות בגוף הניזוקות מתהליכים וממחלות שונות. לדוגמה, תאי גזע המטופויטיים מקבילים משמשים כיום בטיפול בחולים הסובלים ממחלת לב איסכמית. תאי גזע מדם חבל הטבור יכולים להביא ליצירה מחודשת ולצמיחה של כלי דם. באופן דומה, תאי גזע המטופויטיים משמשים ליצירת עצם וסחוס ובחיות מעבדה ניתן אף ליצור מהם רקמה נוירולוגית או רקמת כבד שאולי תוכל לשמש לחולים עם מחלות ניווניות או עם אי ספיקה כבדית.
- כדי להבטיח את האיכות הביולוגית של דם חבל הטבור המוקפא, את היכולת להציל חיי אדם או לשמש לטיפול רקמתי, על הבנקים הטבוריים לעבור הסמכה הן של משרד הבריאות והן של גופים רגולטוריים בינלאומיים כדוגמת ה- FACT-NetCord או ה- AABB. בנק דם חבל הטבור של שיבא בתל השומר עבר הסמכות אלו והוא חבר בארגון בנקי דם חבל הטבור האירופאיים (NETCORD) והאמריקאי (NMDP).
- אחד היתרונות העיקריים של השתלה מדם חבל הטבור הוא שכיחות נמוכה יותר של מחלת השתל נגד המאכסן, שהוא גורם התמותה העיקרי בהשתלות תאי אב. שכיחות נמוכה זו נובעת מחוסר הבשלות של מערכת החיסון בדם חבל הטבור. חוסר בשלות זה מביא לאפשרות של ביצוע השתלות בחוסר התאמה של מערכת סיווג ותיאום הרקמות בין המושתל לתורם, דבר המגביר באופן משמעותי את הסיכוי למצוא תורם זר לחולה הנזקק להשתלה. הזמן הממוצע למציאת תורם זר מתאי אב לחולה המשתייך לקבוצת הרוב באוכלוסיה הוא כארבעה חודשים, אך הסיכוי למצוא תורם מח עצם לחולה המשתייך לקבוצות המיעוט באוכלוסיה נמוך הרבה יותר ומשך החיפוש ארוך יותר וזאת כיוון שקבוצות המיעוטים אינן מיוצגות כהלכה במאגרי תורמי מח עצם.
- יתרון בולט נוסף לבנק הדם הטבורי הוא בכך שכאשר נמצאה דגימה מתאימה להשתלה, הרי שהדגימה כבר עברה את הבדיקות הרפואיות והיא זמינה, מועברת למרכז ההשתלות באופן מיידי ומאפשרת לבצע את ההשתלה במהירות. כאשר נמצא תורם מתאים במאגר תורמי מח עצם, יש צורך לבצע לו בדיקות רפואיות ולתאם עימו מועד השתלה. למרבה הצער, לא אחת אנו נתקלים בבעיה שתורם מסרב לתרום או שאיננו זמין בשעה שיש צורך לבצע השתלה דחופה.
לסיכום, דם חבל הטבור הוא מקור אטרקטיבי להשתלת תאי אב המטופויטיים וטיפול רקמתי. בעזרת החידושים והפיתוחים האחרונים בתחום, ניתן היום להציע טיפול בתאי דם חבל טבור לחולים רבים הנזקקים לתאי אב לריפוי. מספר ההשתלות בעולם, תוך שימוש בדמי חבל טבור, הולך ועולה באופן אקספוננציאלי.
שותפים עסקים | מקבוצת טבורית | |