concept-pic-science
ב-27 השנים האחרונות, השתלות דם טבורי הפכו לאופציה טיפולית המצילה חיים עבור אלפי חולים הסובלים מלוקמיה, לימפומה שאינה הודג'קין, מחלות הודג'קין והתסמונת המיאלודיספלסטית (מחלות של הדם במח עצם). דם טבורי מסייע בהחלפת תאי דם סרטניים ומשקם את מח העצם ומערכת החיסון של החולה. למרות ההצלחה, חוקרים שוקדים בהתמדה על מציאת דרכים לשיפור תהליך ההשתלה והעלאת שיעורי הריפוי.

ד"ר עומר אליג'יטאוי, חבר בתכנית הביולוגית לחקר הסרטן (Cancer Biology Program) במרכז לחקר הסרטן של אוניברסיטת קנזס ופרופסור חבר להמטו-אונקולוגיה במרכז הרפואי של אוניברסיטת קנזס, סיים לאחרונה ניסוי קליני ראשוני הבוחן את השימוש בטיפול היפרברי (בלחץ גבוה) בחמצן לשיפור תוצאות השתלת דם טבורי בחולים.
נתונים מקדמיים ממחקר ראשון שנערך בהיקף קטן הראו תוצאות חיוביות ועשויים לסלול את הדרך לקראת שיטה פשוטה ובטוחה להפיכת השתלת דם טבורי ליעילה יותר.

בשנת 2008, ד"ר אליג'יטאוי השתתף בכינוס שבו נאם המושתל הראשון במנת דם טבורי - וקיבל השראה. בתור רופא שעד אז רק קיבל חולים במרפאה שלו, ד"ר אליג'יטאוי זיהה הזדמנות למחקר במעבדה ולטיפוח העניין החדש שמצא.

"לאחר ביצוע מחקר נוסף אודות השתלות דם טבורי, הבחנתי כי בעיה גדולה בהליך ההשתלה הייתה קליטת השתל", הוא סיפר. קליטה מוצלחת של השתל (Engraftment) מתרחשת כאשר תאי הגזע המושתלים עושים את דרכם למוח העצם ומתחילים ביצור תאי דם חדשים ובריאים. "רציתי למצוא דרך לשפר הליך זה ולגרום להשתלות להיות מוצלחות יותר".

אחת הבעיות העיקריות בהשתלות דם טבורי היא המחסור בתאי גזע בעקבות גודלה הקטן של המנה. מרבית החוקרים בתחום מיקדו את האנרגיה שלהם בריבוי מלאכותי של מספר תאי הגזע במנה. ד"ר אליג'יטאוי, לעומת זאת, הפנה את מאמציו לכיוון אחר, לאחר שקרא כתבה שדנה בירידה הדרסטית בתאי גזע בזרם הדם של התינוק מיד לאחר הלידה. ירידה זו נגרמת בעקבות פינויים של תאי הגזע מזרם הדם לעבר מוח העצם בתהליך שנקרא ביות (homing).

המחקר מציין בנוסף, שאריתרופויטין (EPO), הורמון המופרש ע"י הכליה אשר מעלה את קצב יצור תאי הדם האדומים כשרמות החמצן בדם יורדות, גם נמצא בירידה מיד לאחר הלידה.

מצויד במידע חדש זה, ד"ר אליג'יטאוי הניח שלאריתרופויטין יש קשר כלשהו להליך הביות. ככל שרמות ההורמון יורדות, יותר תאי דם נעים לכיוון מוח העצם. מאחר ורמות ה- EPO עולות ויורדות בהתבסס על רמות החמצן, הוא ידע שהוא צריך למצוא דרך להעלות את רמות החמצן בחולים.

התשובה הייתה בטיפול קיים, זמין ובטוח: טיפול היפרברי (בלחץ גבוה) באמצעות חמצן. עובדה מעניינת היא כי עליה ברמות חמצן בלבד לא הורידה את רמות ה-EPO, רק תנאים של חמצן בלחץ גבוה הצליחו, כפי שהראו מחקרים שונים.

"באמצעות מחקר התחלתי בבעלי חיים ולאחר מכן בבני אדם - מצאנו שיפור בהליך היקלטות השתל ובהורדת רמות ה- "EPO ", אמר ד"ר אליג'יטאוי. "הטיפול נסבל ביותר ובעל מעט מאוד תופעות לוואי".

המחקר הצליח לעבור במהירות משלב הניסויים בבעלי חיים לבני אדם, מכיוון שטיפול בחמצן בלחץ גבוה הינו טיפול מקובל ומאושר למספר מחלות כגון הרעלת פחמן חד חמצני וזיהומי עור חמורים.

בזמן הטיפול בחמצן בלחץ גבוה, החולה נמצא בתוך תא שבו לחץ האוויר גבוה פי שניים וחצי מהרגיל, דבר המעלה את כמות החמצן שהדם יכול לשאת.

חולים בסרטן הדם עוברים תחילה סיבוב של כימותרפיה וקרינה, כדי שגופם ייפטר מתאי הדם הפגועים. בבוקר, הם יקבלו טיפול של שעתיים בחמצן בלחץ גבוה, ואחר הצהריים עירוי של תאי גזע מדם טבורי. בימים שלאחר מכן, החולים יקבלו עירויי דם,  עד שספירת תאי הדם שלהם והטסיות יחזרו למצב נורמלי.

בפיילוט של ד"ר אליג'יטאוי השתתפו 15 חולים. באנליזה מקדמית של 12 החולים הראשונים, כולם נגמלו מהעירויים תוך 100 ימים מהשתלת הדם הטבורי שעברו. משמעות הדבר היא שתאי הגזע החדשים נקלטו במוח העצם במהירות והחלו ליצר תאי דם חדשים ובריאים. קליטה מוצלחת של השתל (Engraftment) התרחשה סמוך להשתלה.

"בקבוצת חולים שעברו השתלת דם טבורי ללא טיפול בחמצן בלחץ גבוה, רק כ- 70% מהם נגמלו מהעירויים תוך 100 ימים", אמר ד"ר אליג'יטאוי. "הדבר מראה על דרך יעילה לשיפור התהליך ללא מניפולציה של תאי הגזע עצמם".

כיום ד"ר אליג'יטאוי מלקט נתונים שאסף אודות היכולת של טיפול בחמצן בלחץ גבוה להשפיע גם על רמות הורמון ה- EPO וכיצד הדבר עשוי לסייע בביות טוב יותר של תאי הגזע מיד לאחר ההשתלה. הוא מצפה לתחילת המחקר משלב 2 עם משתתפים רבים יותר, בקרוב.

"אנו מקווים לכלול חולים עם סוגים נוספים של סרטן הדם ולהרחיב זאת עוד יותר", שיתף ד"ר אליג'יטאוי. "אבל, מרגש לדעת שמצאנו כאן משהו שנראה שמשפר את התהליך, עומד במבחן של עלות-תועלת; ובטוח עבור החולים".



לכתבה המלאה הקליקו כאן »



שותפים עסקים   מקבוצת טבורית
clal-briut tarya cord blood   logotaburitlogo-taburiton