concept-pic-science
האם הגיע הזמן שבנקי דם פרטיים יוכלו לעבוד בשיתוף פעולה עם שירותי הבריאות הציבוריים?

מה מיוחד בדם טבורי?

דם טבורי הינו הדם שנשאר בשלייה ובחבל הטבור לאחר שהתינוק נולד. הוא עשיר בתאי גזע, אשר עשויים לסייע בריפוי מחלות קשות. תאי הגזע המצויים בדם הטבורי משקמים את התפקוד של מערכות החיסון וייצור הדם של החולה. זוהי חלופה לשימוש במוח עצם עם היתרון של זמינות מיידית בעת הצורך. לאחר לידתו של תינוק, השלייה וחבל הטבור מושלכים בדרך כלל כפסולת יחד עם התאים מצילי החיים הללו. הורים עשויים לבחור לשמור את הדם הטבורי של תינוקם לצורך אפשרות של שימוש עתידי, במקרה והילד או חבר משפחה קרוב יחלה במחלה המטופלת באמצעות תאי גזע מדם טבורי. תאי גזע מדם טבורי הינם סוג יעיל ויקר ערך של תאי גזע, אשר מבטיח התאמה ליילוד וכן עשוי להועיל לבני משפחתו המורחבת. שימוש בתאי גזע מדם טבורי נחשב לאתי ואינו מצוי במחלוקת.

שימור דם טבורי ציבורי מול פרטי - מה היה בעבר?
כבר לפני כעשור תמכה הקהילה הרפואית בשימור דם טבורי ציבורי,. סוגיית השימור הפרטי, לעומת זאת, עוררה התנגדויות בקרב ארגונים ממשלתיים וארגונים שאינם למטרות רווח. עיקר המחלוקת נע סביב השוני בהערכות אודות הסבירות, המיידית והעתידית, לשימושים בדם שנשמר. בעבר, חברות פרטיות רבות קפצו על ההזדמנות לעשות רווח ממוצר שקל להפיקו, ובחלקו העיקרי לא היה נתון תחת בקרה רגולטורית. בעיניי הקהילה הרפואית, הדבר נראה ניצול אופורטוניסטי של זוגות בהריון בהתבסס על הפוטנציאל העתידי של תאי הגזע המצויים בדם הטבורי. הפוטנציאל לתכונות המשקמות של תאי גזע אלו, שהיו עדיין בשלבים מוקדמים מבחינת ההתפתחות המדעית, תואר על ידי הבנקים כמוקדם יותר מאשר התחזית של הקהילה המדעית.

בפרסומים שונים, כגון דוח של הקבוצה המאוחדת האירופאית לאתיקה (EGE) משנת 2004, נטען ש"הלגיטימיות של בנקי דם טבורי מסחריים לשימוש עצמי צריכה לעמוד בסימן שאלה כאשר הם מספקים שירות שכרגע אין לו שימוש אמתי הנוגע לאפשרויות טיפוליות". אולם, כבר אז ציינו מחברי הדוח כי "אם בעתיד הרפואה הרגנרטיבית (שיקומית) תתפתח בצורה כזו ששימוש בתאי גזע עצמיים יהיה אפשרי, אז העובדה שיילוד יוכל לשמור את הדם הטבורי שלו בעת הלידה יכול להעלות את הסיכוי לגישה לטיפולים חדשים".   עשר שנים עברו מאז שפורסם הדוח, ואנחנו עדים להתקדמות רבה בקשר ליישומים שמפותחים בתחום תאי גזע. יעילותם של תאי גזע נבחנת בטיפול בפגיעות מוחיות, שיתוק מוחין, סוכרת מסוג 1, מחלות לב ומחלות רבות נוספות. תאי גזע שמקורם בדם טבורי הדגימו יעילות בטיפול בלוקמיה, אנמיה, לימפומה, סוכרת מסוג 1, והפרעות תורשתיות במערכת החיסון.

השינוי בתחום בארץ ובחו"ל: בנקים פרטיים יותר מקצועיים ויותר מפוקחים
בעשור האחרון חלה התקדמות גדולה במונחים של רגולציה ע"י הרשויות כגון ה- FDA , HTA ו- NHS. בנקי דם טבורי פרטיים רבים הצליחו להרחיק את עצמם באופן פעיל מטענות קודמות שהושמעו ע"י הקהילה המדעית בכך שהתאימו את עצמם להנחיות החדשות ובכך ששיתפו פעולה באופן פעיל בניסויים קליניים ובמחקר.

בישראל, מעוגן תחום שימור הדם הטבורי בבנקים ציבוריים ופרטיים במסגרת חוק מיוחד משנת 2007. חוק דם טבורי, הנחשב לאחד החדשניים מסוגו בעולם, נועד לקבוע סטנדרטיים מקצועיים אחידים ולהטיל פיקוח על פעילות הבנקים. החוק קובע שעל כל הבנקים לפעול לפי התקן האירופאי המחמיר FACT Net-Cord. כמו כן, מסדיר החוק את תחום השיווק, שירות הלקוחות, מתן המידע ועוד. לחוק דם טבורי (2007) הקליקו כאן

בנקים פרטיים מסוימים אף נעשו שותפים עם רשויות הבריאות הלאומיות והציבוריות. חברת Cesca therapeutics נכנסה לאחרונה כשותפה יחד עם בנק הדם הציבורי של צפון מדינת ניו יורק (New York Upstate Blood Bank). חברת Precious Cells  הקימה לאחרונה תכנית משותפת עם NHS Croyden ו- 15 קרנות נוספות נמצאות כרגע בדיון עם בנק הדם הטבורי הפרטי במגמה להתרחב ל- 90 קרנות בעתיד. במרכז הרפואי שיבא תל השומר מתקיים מודל ייחודי של שני בנקי דם טבורי, ציבורי ופרטי, הפועלים זה לצד זה בשיתוף פעולה מלא. האם היום, כתוצאה מהתפתחויות חיוביות בענף שימור הדם הטבורי, זהו זמנם של הרופאים למלא תפקיד פעיל יותר בהגנה על איסוף דם טבורי בלידה ושימוש בו? הדבר ישרת בוודאות לא רק את העלייה במאגרי הדם הטבורי אלא יועיל גם לקהילה המדעית, הרפואית ולציבור החולים.
שותפים עסקים   מקבוצת טבורית
clal-briut tarya cord blood   logotaburitlogo-taburiton