concept-pic-science

גישה חדשנית לטיפול בחולי יתר לחץ דם ריאתי מכה גלים בעולם הרפואי; בגישה החדשה הרופאים משלבים תראפיה תאית וגנטית לטיפול במחלה.

בגישה החדשה הרופאים משלבים תראפיה תאית וגנטית לטיפול במחלה. זוהי הפעם הראשונה שבה נעשה שימוש בתרפיה משולבת לטיפול במחלת לב או כלי דם.

יתר לחץ דם ריאתי  (Pulmonary hypertension) הינו לחץ דם גבוה בכלי הדם המובילים לריאות. למחלה זו אין מרפא, אולם ישנם טיפולים אשר עוזרים בהקלת מקצת הסימפטומים של המחלה. כלי הדם אשר מובילים את הדם מהלב אל הריאות נעשים נוקשים וצרים אצל חולים עם יתר לחץ דם ריאתי.

במשך הזמן, הלב נחלש ויתכן אף מצב של כשל לבבי מאחר והמצב מקשה על הלב לשאוב דם. לטיפולים המקובלים למחלה ישנו טווח רחב המגיע עד השתלת ריאות, כאשר טיפול בחמצן או טיפול תרופתי הם טיפולים אפשריים ופחות אגרסיביים.

המחלה נדירה יחסית. מבין החולים במחלה, 260,000 ביקרו בבתי חולים ו-  15,668 מתו בשנת  2002. בשנתיים שבין שנת 2000 ו- 2002 אושפזו 807,000 איש עם יתר לחץ דם ריאתי. 34% חולים מבין המאושפזים היו מתחת לגיל 65 ו- 61% מהם היו נשים.

הגישה החדשה לטיפול בחולי יתר לחץ דם ריאתי מעוררת הדים רבים. תראפיה תאית משולבת יחד עם תראפיה גנטית לצורך טיפול בחולים. עד היום מחלות לב או כלי דם לא טופלו באמצעות שילוב זה. גישה זו היא הראשונה שעושה בהם שימוש.

חוקרים מבית החולים סיינט מייקל שבטורונטו מטפלים בחולי יתר לחץ דם ריאתי באמצעות תאים הדומים לתאי גזע הנקראים תאי אנדותל קדמוניים [(endothelial progenitor cells (EPC]. בחולים הסובלים מהמחלה נגרם נזק לתאי האנדותל אשר מרפדים את כלי הדם של הריאות.

"הדבר היחיד אשר משותף לכל תאי האנדותל הוא שהם מוחלפים ע"י תאי האנדותל הקדמוניים אשר נמצאים בסביבתם. לכולנו יש בזרם הדם חלק קטן של תאים אשר מסתובבים באופן חופשי אשר להם האפשרות להיהפך לתאי אנדותל בריאים כאשר הם נמצאים בסביבה המתאימה. אנו חושבים כי תאים אלו נמצאים שם בכדי לתקן כלי דם שניזוקו". אומר דר' מייקל קוטריק, מבית החולים סיינט מייקל.

במחקר אספו הרופאים את תאי ה- EPC מדמם של החולים. לתאים הוכנס גן Endothelial nitric oxide synthase (eNOS). עותקים נוספים אלו שינו את התאים מבחינה גנטית. תחזוקה של כלי דם בריאים איננה אפשרית ללא  הגן eNOS. החוקרים הזריקו את התאים שגודלו במעבדה לאחר השינוי הגנטי, חזרה אל גופם של החולים. מקווים כי הנזק שנגרם לכלי הדם של ריאות החולים יהיה הפיך באמצעות הטיפול.

"זהו שימוש חדשני וראשון בעולם לטכנולוגיה זו. יהיה מאוד מרגש אם נוכל לעצור את התקדמות המחלה. למעשה, אנו מקווים שנוכל להחזיר את המצב לקדמותו", אומר קוטריק.

"אנו רואים כרגע תוצאות מאוד מעודדות, אולם אנו מצפים לראות תוצאות טובות יותר כאשר נעלה את המינון של התאים ששונו באופן גנטי, עם התקדמות המחקר", אומר קוטריק.

המחקר עדיין מתבצע בטורונטו ובמונטריאול.

לכתבה המלאה arrowpink_bullet_over


שותפים עסקים   מקבוצת טבורית
clal-briut tarya cord blood   logotaburitlogo-taburiton