concept-pic-science

הארגון הבינלאומי להסמכת מאגרים לתורמי מוח עצם (NMDP) צופה ש-10,000 השתלות מתאי גזע מדם טבורי יבוצעו מדי שנה עד שנת 2015, בהשוואה ל- 2,000 השתלות בשנת 2006.

תאי גזע משמשים לטיפולים מצילי חיים במחלות כגון לוקמיה, לימפומה ומחלות דם אחרות. מספר המחלות שניתן לטפל בהן באמצעות תאי גזע ממשיך לעלות בזמן שהחוקרים מגלים טיפולים חדשים, שרבים מהם נמצאים בניסויים קליניים או נחשבים ניסיוניים.
ככל שרשימת המחלות הניתנות לטיפול בעזרת תאי גזע גדלה, הורים נוספים בוחרים לשמור את הדם הטבורי של ילדיהם מתוך צפייה שהילד שלהם, אחיו או קרוביו יפיק ממנו תועלת באחד הימים.

האקדמיה האמריקאית לרופאי ילדים מאשרת שימור דם טבורי, אולם כיום מעודדת שימור בבנק דם ציבורי על פני פרטי מתוך אמונה שהילד לא יוכל כנראה להפיק תועלת ממנת הדם הטבורי שלו. אולם, פעילויות רפואיות שנעשו לאחרונה קוראות תיגר על התיאוריה הזו. חלה עלייה דרמטית בשימוש בדם טבורי לטיפול אוטולוגי (עצמי).

מגמה משמעותית בטיפול אוטולוגי (עצמי)
במפגש השנתי של שנת 2010 של הארגון הבינלאומי לתרפיה תאית (ISCT), ערכו ד"ר פרנסיס ורטר וג'. ג'. נייטפלד השוואה בין היקף השימוש בדם הטבורי עבור הילד ששמר אותו (טיפול אוטולוגי, עצמי) לבין היקף השימוש בדם טבורי שהתקבל מתורם עבור חולה מתאים (טיפול אלוגנאי). הם מצאו שהיו יותר מ- 200 מקרים של טיפול עצמי עד לסוף שנת 2009, 70% מתוכם התרחשו בשנתיים האחרונות בתקופה זו. מדובר בעלייה משמעותית כאשר לוקחים בחשבון שרק לאחרונה, בשנת 2008, מספר ארגונים רפואיים מקצועיים התעקשו שהסיכויים של ילד לעשות שימוש בדם הטבורי שנשמר בבנק משפחתי הינם "זניחים".

עלייה מהירה זו בטיפול אוטולוגי יכולה להיות מיוחסת בחלקה לעלייה במספר החולים בצורות מסוימות של פגיעה מוחית – השכיח ביניהם הוא Cerebral Palsy (שיתוק מוחין) וכן Hypoxic-Ischemic Encephalopathy ,HIE, נזק מוחי שנגרם עקב חוסר באספקת חמצן. לפי נייטפלד, הסטטיסטיקה מראה כי השכיחות המצטברת של ילד לעבור השתלה אלוגנאית של תאי גזע עד גיל 10 היא נמוכה, רק 1 ל-5,000. טיפולים אוטולוגיים למעשה הרבה יותר שכיחים. המרכז לבקרת מחלות בארצות הברית (CDC) גילה ששיתוק מוחין (CP) מצוי ב-1 מתוך 300 ילדים אמריקאים בין הגילאים 5-10. אם טיפול בדם טבורי מוכיח יעילות רק עבור 12% מהחולים ב-CP, מספר הילדים שיקבלו טיפול אוטולוגי בדם טבורי עבור CP בלבד יהיה כפול מסך כל ההשתלות האלוגנאיות בכל סוגי הסרטן ומחלות הדם בילדים.

בהתייחס לנתונים אלה ולמסקנה שד"ר ורטר ונייטפלד הגיעו אליה כי הטיפול האוטולוגי עולה בסופו של דבר על הטיפול האלוגנאי, זהו רק עניין של זמן עד שהאקדמיה האמריקאית לרופאי ילדים תשקול הצהרה על מדיניות מתוקנת המאשרת שימור בבנק דם טבורי פרטי לטיפולים אוטולוגיים בתאי גזע מדם טבורי.


שימור בבנק דם טבורי פרטי הוא הגיוני
יתרונות שימור פרטי של דם טבורי ותאי גזע של הילוד לטיפולים רפואיים עתידיים הינם מרשימים. שימור בבנק פרטי מספק סיכוי טוב יותר להתאמה לחולה, עם 100% התאמה לילד ממנו נלקחה המנה ו- 25-50% סבירות להתאמה עבור אחיו של התורם, בהתאם למחלה ולקריטריונים המקובלים להתאמה, הנקבעים ע"י רופא. בנוסף, ישנו סיכון נמוך יותר למחלת השתל נגד המאחסן, מצב העלול לסכן חיים.
אולם קיימת בעיה גדולה יותר שלא נמצא לה מענה ראוי ע"י תעשיית שימור הדם הטבורי. שימור דם טבורי מסורתי, הן ציבורי והן פרטי, לא מספק כמות מספקת של תאי גזע מדם טבורי. באופן כללי, שימור דם טבורי מסורתי מניב נפח תאי גזע המספיק לחולה שמשקלו עד כ- 30 ק"ג . מנת דם טבורי מכילה בממוצע כ- 890 מיליון תאים מגורענים. חולה סרטן טיפוסי העובר השתלת דם טבורי זקוק לכ-30 מיליון תאים מגורענים לכל 1 ק"ג משקל גוף. משמעות הדבר היא כי באיסוף דם טבורי טיפוסי, משקלו המקסימאלי של החולה לא יכול לעלות על כ- 30 ק"ג עפ"י ה- CDC.

טכנולוגיות איסוף דם טבורי
שיטות חדשות לאיסוף דם טבורי שהתגלו תוכננו לספק יותר אפשרויות טיפול למגוון רחב יותר של חולים. בחודש יוני האחרון סטודנטים לתואר שני מהמרכז הרפואי ג'ון הופקינס הודיעו על המצאת מערכת הממריצה באופן משמעותי את מספרם של תאי הגזע הנאספים מהדם הטבורי והשילייה של הילוד, דבר המאפשר ליותר חולים בלוקמיה, לימפומה ומחלות דם אחרות לקבל טיפול בעזרת תאים אלו. ללא שיטות איסוף מתאימות, 90% מתאים אלה מושמדים.

חברה פרטית פיתחה טכנולוגיה שאוספת תאי גזע מהשלייה ומחבל הטבור ומשמרת עד פי 10 יותר תאי גזע מאשר שיטות האיסוף המסורתיות של דם טבורי. לטכנולוגיה זו יתרונות נוספים: א. שימוש בתרופה שאושרה ע"י ה- FDA כדי לשנע תאי גזע מהשלייה ו-ב. הסתמכות על אמצעים שפותחו כדי להגביר את הליך האיסוף.

ככל שהעלייה המהירה בטיפול אוטולוגי ממשיכה, בעיקר בחולי CP ופגיעות מוחיות טראומטיות, כך הצורך בשימור הפרטי יעלה. מדע הרפואה והטכנולוגיה ממשיכים להתפתח במקביל למגמה זו וימשיכו לעשות כן. רופאים ממשיכים להתלהב מפוטנציאל השימוש בתאי גזע מהשלייה בתחומים העולים של תרפיה גנטית ותיקון תאי.


*מחבר הכתבה, ד"ר רוברט דראקר, מנהל רפואי במאגר של אמריקורד, הינו המטולוג מוביל, מומחה ברפואת עירויי דם דמות מובילה ומוכרת בתחום שימור תאי גזע ודם טבורי. ד"ר דראקר מונה לאחרונה כיועץ לוועדה המייעצת לרפואת ילדים של ה-FDA.

 

לכתבה המלאה
Dramatic Rise in Autologous Therapy Spurs Interest in Private Blood Banking

 


שותפים עסקים   מקבוצת טבורית
clal-briut tarya cord blood   logotaburitlogo-taburiton