שמיעה של פעוטה בת שנתיים שוקמה הודות להשתלה עצמית של דם טבורי
זיהום ויראלי שתקף את סטפני קונור במהלך הריונה העמיד את בתה שטרם נולדה בסיכון משמעותי לנזק מוחי ולאובדן שמיעה. "זה היה טראומטי", מספרת קונור, מפלורידה, ארה"ב, לאחר שלמדה על מצבה של בתה. "זה היה כמו להתאבל על אובדן ילד".
בגיל שנה, התינוקת מדלן הייתה חירשת לחלוטין באוזנה הימנית והשמיעה נפגעה קשה באוזנה השמאלית, סיפרה קונור. בעוד שעזרי שמיעה עזרו להגביר כמה צלילים עבור מדלן, הם לעולם לא היו משקמים באופן מלא את הנזק שנגרם לאוזן. אולם ייתכן שהליך ניסיוני פשוט, שקונור גייסה את מדלן כמשתתפת בו, שיקם את שמיעתה והפך את מצבה.
בינואר 2012 מדלן בת השנתיים הפכה לילדה הראשונה בעולם שעברה טיפול ניסיוני באובדן שמיעה המאושר ע"י ה- FDA במרכז הרפואי ממוריאל הרמן טקסס בארה"ב. במסגרת הטיפול היא קבלה עירוי של תאי גזע מהדם הטבורי שלה שנשמר עם לידתה, לתוך האוזן הפנימית הפגועה שלה.
במשך ששת החודשים האחרונים, קונור מספרת כי היא מבחינה בשיפור דרמטי ביכולת השמיעה של מדלן. "לפני כן, כשהיא שמעה משהו היא הייתה מסתכלת לכל הכיוונים", קונור משתפת. "אולם עכשיו אנו שמים לב כי היא מסתובבת לעבר הכיוון הנכון ממנו מגיע הצליל".
לאחר הטיפול, מדלן הייתה מסוגלת לדבר, בפעם הראשונה, סיפרה קונור.
במשך יותר משני עשורים, השתלות דם טבורי - בין של התינוק עצמו או מילד אחר, בהתאם לסוג התהליך - משמשות לטיפול במחלות קשות הכוללות הפרעות דם, מחלות של מערכת החיסון וסוגי סרטן שונים. עירוי תאי גזע מדם טבורי לגופו של החולה עשוי להיות בעל פוטנציאל לרפא ולשקם תאים ורקמות פגועים. טיפול רגנרטיבי העושה שימוש בתאי גזע מדם טבורי נחקר כיום כטיפול שנועד לרפא מחלות כגון שיתוק מוחין ופגיעות מוחיות.
לראשונה, הרופאים מתנסים בתאי גזע מדם טבורי לשיקום שמיעה אצל ילדים הסובלים מאובדן שמיעה. המחקר בן השנה יעקב אחרי 10 ילדים, ביניהם מדלן, בטווח הגילאים 6 שבועות עד 18 חודשים, הסובלים מאובדן שמיעה נרכש ואשר שמרו את הדם הטבורי במאגר בנק דם טבורי.
"ישנם מספר טיפולים לאובדן שמיעה, אולם רובם מסתמכים על הגברת הרעש, ולא בשיקום השמיעה שאבדה", אומר ד"ר סמר פקרי, פרופסור חבר ומנהל התוכנית במחלקה לאף אוזן גרון בבית החולים ממוריאל הרמן טקסס, והחוקר העיקרי במחקר.
מדלן עברה בדיקת מעקב אחת מאז הטיפול לבדיקת התפתחות הדיבור והשפה שלה, אשר מהווים אינדיקטור לשיפור השמיעה. היא צפויה לעבור בדיקה נוספת. ד"ר פקרי אומר שעדיין מוקדם בכדי לקבוע האם הטיפול הועיל למדלן או יועיל לילדים אחרים. "אם יש שיפור כלשהו, אמורים להבחין בו תוך 6 חודשים עד שנה", אמר ד"ר פקרי. "לא ניתן לקבוע על סמך ילד אחד כי יש תועלת כללית".
אם תוצאות המחקר יראו שיפור משמעותי אצל קבוצת הילדים הנבדקת, ילדים בעלי אובדן שמיעה נרכש, לא גנטי, יוכלו להפיק תועלת מההליך. "בשלב זה אנחנו עדיין לא ממליצים שתאי גזע צריכים ישמשו כמודל טיפולי באובדן שמיעה", אומר ד"ר פקרי.
מחקרים קודמים שנעשו בעכברים הראו שיקום של השמיעה בטווח הארוך לאחר עירוי תאי גזע. ד"ר פקרי אומר, כי סביר להניח שאם הטיפול יצליח, ילדים כמו מדלן יזכו בשיקום שמיעה לטווח ארוך. "הדרך שבה תאי גזע עובדים היא באמצעות תמיכה בתיקון", אמר ד"ר פקרי. "ברגע שאתה מתקן את הנזק, אין להניח שהוא יחזור במשך הזמן".
קונור אומרת, כי השיפור שהבחינה בו עד עתה הינו מספיק עבורה בכדי שתהיה אסירת תודה על שהכניסה את בתה למחקר, וכי היא מקווה שהמחקר יוכיח כי הטיפול הינו יעיל בתיקון אובדן שמיעה כדי שילדים נוספים יוכלו להיות מטופלים בהצלחה.
"כאם לילדה בעלת צרכים מיוחדים, אם את מסוגלת לעזור לילד, זהו דבר עצום", היא אומרת. "אין דבר שניתן להשוות אותו בלתת לילד חזרה משהו שנלקח ממנו".
לכתבה המלאה "Cord Blood Stem Cells Restore Toddler's Hearing" לחץ/י כאן
לכתבה נוספת כולל סרטון "New FDA-approved stem cell study gives hope to family" לחץ/י כאן
שותפים עסקים | מקבוצת טבורית | |