concept-pic-science

כשסשה בראון ניצבת מול המצלמה, עם חיוך גדול המרוח על כל פניה, כמעט ואין סימן לקשיים שהיא עברה בתחילת חייה. סצנה זו, הוריה מאמינים, הינה הודות למעורבותה של סשה בטיפול חלוצי העושה שימוש בתאי גזע לעזרת חולים בשיתוק מוחין.

הילדה בת ה-3 נחשבת לילדה הבריטית הראשונה שקיבלה עירוי של תאי גזע מהדם הטבורי שלה. הוריה סיפרו, כי ההליך החדשני שיפר את יכולותיה של הפעוטה ללכת, לראות ולדבר. סשה השתתפה במחקר הראשון לטיפול בחולי שיתוק מוחין, מונח הכולל בתוכו מגוון מצבים שונים בהם המוח לא עובד כראוי וגורם לבעיות בתנועה, ביציבה ובקואורדינציה. החולים שהשתתפו במחקר קיבלו תאי גזע מהדם הטבורי שלהם שנשמר עם לידתם.

הרופאים הזריקו את תאי הגזע לזרם הדם של סשה בתקווה כי הם ינדדו למוחה ויעזרו בתיקון הרקמה הפגועה. לאחר הטיפול, הפיזיותרפיסטית אמרה להוריה של סשה, טניה וריצ'רד, כי התקדמותה של סשה הינה מהירה יותר בהשוואה לחולים אחרים באותו מצב, בהם היא מטפלת.

מומחים בבריטניה מתייחסים בזהירות לתוצאות אלו. למרות שמרפאות מחוץ לבריטניה מציעות מזה זמן רב טיפולים בתאי גזע למגוון מצבים כגון עיוורון וטרשת נפוצה, הטיפול לא מאושר בבריטניה.

גברת בראון סיפרה כי המטפלת של סשה אמרה, "ראו את השינוי שחל בה - ההליכה שלה טובה בהרבה מאשר הייתה בעבר, ראו את ידיה – בפעם האחרונה שראיתי אותן הן היו קפוצות וכעת הן נעות יותר בחופשיות".
"אנו מרגישים כי חל שיפור כללי בכישורים המוטורים שלה ושיפור בראייה שלה וביכולות הקוגניטיביות".
"איננו יכולים לומר ללא הסתייגות שניתן לייחס את המצב לטיפול שקיבלה בתאי הגזע. אולם, אנחנו והמטפלת של סשה מרגישים כי השיפור חל בקצב מהיר יותר מאשר יכול היה לקרות, או בהשוואה לילדים אחרים עם יכולות דומות".

גברת בראון מודה, כי למרות "תחושת הבטן" שלה כי תאי הגזע אחראים לשיפור שחל בסשה, היא אינה יכולה להוכיח זאת, מכיוון שביתה קבלה בנוסף טיפולים אחרים כגון פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק והידרותרפיה. אולם, ההתקדמות של סשה הייתה כה גדולה, כך שניתוח שהיה מתוכנן לתיקון הפזילה שלה נדחה ולא יהיה בו עוד צורך. רופא העיניים שלה לא יכול היה להוציא מכלל אפשרות, כי הטיפול שעברה בתאי גזע הוא זה שאחראי לשיפור. 
שיתוק מוחין מטופל בדרך כלל באמצעות שילוב של פיזיותרפיה, טיפול בדיבור וריפוי בעיסוק לשיפור התנועה והקואורדינציה, למרות שאין טיפול המרפא את המחלה.

משפחת בראון מתגוררת בדובאי, מקום בו מר בראון עובד כמנהל תפעול עבור חברת בנייה בריטית. סשה נולדה בעיר זו. בני הזוג בראון שמרו את הדם הטבורי של סשה בבנק דם טבורי פרטי, Smart Cells, חברה בריטית עם סניף בדובאי, כ"פוליסת ביטוח", בתקווה שהדם יוכל לשמש בעתיד לטיפול במחלות שונות. הם לא ידעו כי סשה תיוולד עם שיתוק מוחין.

סשה נטלה חלק במחקר שערכה ד"ר ג'ואן קורטצברג באוניברסיטת דיוק בצפון קרוליינה, ארה"ב, לפני כשנה. למרות שד"ר קורטצברג הבחינה בשיפור אצל רבים מן הילדים, היא עורכת כעת מחקר נוסף (שלב 2) על מנת לקבוע האם ההתקדמויות הללו נגרמו ע"י תאי הגזע או מאפקט פלסבו (דמה).

תאי גזע – תאי אב בעלי היכולת להתחלק ולייצר סוגי תאים שונים בגוף, נאספים מדם חבל הטבור ומשמשים לטיפול במחלות דם שונות כגון לוקמיה ואנמיה במשך כשני עשורים. רופאים החלו לחקור לאחרונה האם תאים אלו יכולים לשמש גם ביצירה מחדש של תאים לתיקון רקמות. ניסוים שנעשו בבעלי חיים הראו כי תאי גזע מסוגלים להגיע למוח ולתקן בו נזקים, ומדענים בריטיים גילו כי הזרקת תאי גזע לעיניהם של עכברים עיוורים אפשרה להם לראות שוב.


לכתבה המלאה
Sasha, 3, is infused with stem cells from her own umbilical cord to treat cerebral palsy

 


שותפים עסקים   מקבוצת טבורית
clal-briut tarya cord blood   logotaburitlogo-taburiton